Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sve su prisutniji pokušaji da se BiH uvuče u NATO'

Ivancov je izrijekom potvrdio kako Moskva ima interes za zbivanja na Balkanu ustvrdivši kako to "nije tako loša stvar"
02. listopada 2017. u 13:44 4 komentara 1331 prikaza
NATO
Foto: Reuters/PIXSELL

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov potvrdio je kako će se njegova zemlja nastaviti odlučno protiviti širenju utjecaja NATO-a na Balkanu pa tako i u BiH, ali je ustvrdio kako to ne znači da Moskva želi konfrontaciju sa Zapadom.

ZLATNI TROKUT Otkrili koliko stoji naručeno ubojstvo u BiH i zašto su kriminalci s Balkana traženi

U intervjuu, kojega je u ponedjeljak objavila beogradska redakcija ruske provladine agencije Sputnjik, Ivancov je kazao kako su "sve prisutniji i energičniji pokušaji da se BiH uvuče u NATO" i to unatoč činjenici da se pridruživanju BiH zapadnoj vojnoj alijansi protivi "pola države" odnosno vlasti u Republici Srpskoj.

"Protivimo se daljem širenju NATO-a na Balkanu, no to je svakako suvereni izbor naroda i država. I u ovom slučaju vidimo da u BiH nema jedinstva u korist članstva u NATO-u. Bar jedan dio države je protiv toga", kazao je Ivancov.

Na pitanje je li u tom slučaju riječ o sukobu Rusije sa SAD-om na Balkanu Ivancov je odgovorio porukom kako nije sklon promatrati odnose s Amerikancima kroz prizmu konfrontacije, tim prije što i Washington i Moskva imaju interes održati stabilnost u ovom dijelu svijeta.

"Mi imamo zajedničke interese, makar u tome što i mi i oni želimo stabilnost. Ne želimo novi sukob ni u BiH, ni na Balkanu u cijelosti. Svakako, naše ocjene i pristup mnogim pitanjima razvoja BiH se razilaze, no mi razgovaramo i bar do sad smo se trudili pronaći razumne kompromise. Istina, odmah ću se ograditi: posljednjih četiri-pet mjeseci politika i retorika Amerikanaca prema Rusiji postale su oštrije", kazao je ruski veleposlanik u Sarajevu.

Po njegovu sudu, pred države poput BiH neumjesno je postavljati izbor između Zapada i Rusije.

Ivancov je izrijekom potvrdio kako Moskva ima interes za zbivanja na Balkanu ustvrdivši kako to "nije tako loša stvar".

"Nema ničeg lošeg u tim interesima, oni nisu upereni protiv BiH niti protiv nekog od njenih naroda. Naši interesi su u razvoju obostrano korisnih veza u različitim područjima. Kao što je poznato, mi politički podržavamo BiH. Mi smo jedan od jamaca Daytonskog sporazuma i naš utjecaj u tim pitanjima je usmjeren pre svega na poštivanje Daytona čiji je cilj stabilna, samostalna BiH", kazao je Ivancov.

Na pitanje kako bi se Moskva odnosila prema mogućem raspadu BiH Ivancov je odgovorio konstatacijom kako je takvo što hipotetsko pitanje u koje se ne želi upuštati jer Rusija podupire BiH kao samostalnu državu, a jedina alternativa tomu je "dogovor naroda u BiH o drugačijoj teritorijalnoj organizaciji sukladno ustavnim procedurama", što je pak, po sudu ruskog veleposlanika, danas puka teorija.

Ruska vojska VOJNE VJEŽBE Je li Rusija povukla sve vojnike iz Bjelorusije? Zrakoplov 'NEMA PREŽIVJELIH' Srušio se teretni zrakoplov s ruskom posadom Beograd ZAHLADILI ODNOSE Tajne bombardiranja Beograda: Amerikanci pogriješili u meti?

 

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Kumek iz (HR.Zagorja):

  Hrvatska treba svima jasno i glasno narediti namještajte se u politiku unutarnjih poslova Hrvatske .BiH pripada Hrvatskoj i po tom pitanju nitko nema pravo da se miješa u unutarnjuolitiku Hrvatske gdje se riješava pitanje manjina u BiH u svakom slučaju ... prikaži još! ako ce trebati Hrvatska ce ukinuti prava manjina jer one stvaraju probleme Hrvatskoj pa Hrvatska po tom pitanju ce ukinuti prava Manjina i svi ce se Trebat ponašati ko Hrvati jer inače ce im se vrata otvorit za izlazak gdje ce moći stvarati manjine da bi ostvarili svoj cilj ili napokon se vratiti zemlji kojoj i pripadaju. Turska je vratila BiH Hrvatskoj koju je držala u okupaciji 400godina a danas bi je htjeli oni koji stvaraju probleme u svijetu sa okupacijama da narod mora napuštati svoja ognjišta jer su ostali bez krova nad glavom radi tih sila koje probaju zavladati svijetom ali nažalost im neuspjeha jer Rusi Kina drže ravnotežu u toj borbi. BiH pripada Hrvatskoj i po tom pitanju Precjednica Grabar Kitanovic Treba dati do znanja svima da se nemiješanju u BiH jer je to problem Hrvata koji ce to riješiti bez stranih sila. Dejton nije riješio problem već je Otezao Hrvatima da riješe problem manjina u BiH jer je Amerika opomenula Franju da neutaživa u BiH jer ce Amerika biti protiv tog pothvata Hrvata pljuc. Hrvatska je bila u stanju izvijevali borbu sa JNA i tako ce isto biti u stanju riješiti problem manjina koje probaju proglasiti svojom Državom a u toj borbi im Amerika pomaze da bi se rodila nova država BiH izvan granic

 • Avatar dobry
  dobry:

  Sada, kada je i CG članica NATO-a, jedina mogućnost izlaska Rusiji na Mediteran (izuzimajući Bosfor i Dardanele) je-14 km Bosanskohercegovačke obale, tj. luka Neum! Zvuči kao znanstvena fantastika, ali je istinito! Druga mogućnost je u dogledno vrijeme stacionirati ruske vojne ... prikaži još! baze u BiH, što zapadnije na teritoriju rs-a, sa "pogledom" na Kninsku krajinu i Hrvatsku jadransku obalu...a znamo kako se to savršeno uklapa u velikoserbske fašističke planove...Hrvati i Bosanci, bez svađe molit ću lijepo...i pamet u glavu. Gospođo Predsjednice da li razumijete o čemu pričam!!?

 • golub Vaso:

  bez referenduma kao u Hrvatskoj i CG