Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sukob interesa? Žena u Rocheu, a muž odlučuje o lijekovima

Dobro je da se prije sjednice izuzimam iz rasprave i odlučivanja o lijekovima ove kompanije, kaže Samaržija.
01. rujna 2010. u 07:27 14 komentara 1780 prikaza
'za uskrsnji prilog  dr miroslav samarzija foto: davor visnjic'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Postaje li farmaceutska kompanija Roche i lijekovi koje proizvodi i prodaje favorizirana, privilegirana u HZZO-u u odnosu prema konkurentskim tvrtkama? Sumnje koje se posljednjih tjedana čuju kao kuloarska šuškanja u farmaceutskim tvrtkama temelje se na tome da je pulmolog prof. Miroslav Samaržija izabran za člana Povjerenstva za lijekove HZZO-a, a da mu je supruga visokopozicionirana zaposlenica Rochea. Je li posrijedi klasičan, školski primjer sukoba interesa ili je sve u tom poslovnom odnosu postavljeno po načelima etike?

Ulazi mnogo novih

– Prije nego što sam izabran za člana Povjerenstva koje iznosi stručno mišljenje o lijekovima, jasno sam rekao da mi supruga radi u Rocheu te, smatraju li da je to problem, neka me ne izaberu! Predsjednik Povjerenstva, prof. Slavko Orešković, rekao mi je da im je potreban stručnjak za područje pulmologije u koje inače ulazi mnogo novih lijekova i izuzetno se razvija – odgovara prof. Miroslav Samaržija i sam svjestan da je njegova nova uloga pobudila različite priče. Zato je, kaže nam, pošteno i dobro da se provodi praksa prema kojoj se, prije sjednice Povjerenstva, on izuzima iz rasprave i odlučivanja o lijekovima kompanije Roche. Ali, isto tako, svaki se član Povjerenstva izjašnjava i potpisuje izjavu ima li ikakve veze, ne samo obiteljske, već i poslovne, u obliku istraživanja ili predavanja, s kompanijom o čijim lijekovima Povjerenstvo raspravlja. Direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep ne vidi razloga za bilo kakvu sumnju kad je riječ o prof. Samaržiji kao ni o bilo kojem drugom članu Povjerenstva za lijekove jer se, kaže, "izjavama o eventualnom sukobu interesa štitimo od problematičnih situacija".

– Uostalom, mogući sukob interesa mogao bi se spriječiti samo da u Povjerenstvo izaberemo ljude koji su tek izišli s Medicinskog fakulteta – kaže Strizrep aludirajući na to da je doista teško naći liječnika koji nema dodira s farmaceutskom industrijom.

Dajte pisani trag

SDP-ov saborski zastupnik prof. Rajko Ostojić ističe da u europskim i svjetskim agencijama, koje reguliraju status lijekova, članovi povjerenstva moraju potpisati gdje su pozvani predavači, kakvi su im projekti, gdje imaju dionice i financijske udjele. Dinko Vitezić, predsjednik Središnjega etičkog povjerenstva, ističe da upravo eksperti moraju raspravljati o lijekovima i slaže se da mora postojati pisani trag ako je netko u mogućem sukobu interesa pa tada ne sudjeluje u raspravi i glasovanju.

– Prof. Samaržija nije u sukobu interesa jer bi za svakoga člana povjerenstva trebalo ispitati ne samo što mu rade partneri nego i braća, sestre, prijatelji.... A to nije moguće – smatra prof. Andrija Hebrang te u šali preporučuje Samaržiji da se po "Bandićevu receptu" može – razvesti od žene.

Vanja Žikić
U 30. GODINI
Tužna vijest! Nakon teške bolesti preminula natjecateljica RTL-ova 'Života na vagi'
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • Vito:

    Glavno da smo prodali \"Pliva\"-u strancima pa sad nemamo vlastitu tvornicu lijekova. Niti vlastite istraživače. A \"Pliva\" je bila tvornica koja je moga kupiti sve tvornice lijekova koje sad uvozimo. Sukob interesa? Da, ali ne obiteljski, već mafijaški. Sukobljavaju se ... prikaži još!ju se tvrtke koje uvoze lijekove, a skrivaju svoje zaposlenike u HZZO-u. Jeste li znali da su lijekove protiv padavice izbacili s besplatne liste? Sad ih bolesnici koji boluju od padavice moraju plaćati. Ili plaćaj ili se tresi i slini. Ministar milinović se tako brine o bolesnima. Znam, dajte minuse, ali to neće izbrisati činjenice da su bolesnici još jedne grupe bolesti osuđeni na siromaštvo kupujući lijekove koje su nekad proizvodile hrvatske tvornice zdravlja.

  • Vito:

    Zanimljivost? Ili? \"Pliva\" - Zagreb \"Krka\" - Novo mesto \"Alkalia\" - Skopje \"Galenika\" - Beograd Iz kojih gradova u Hrvatskoj možemo danas kupiti lijekove?

  • Psiho21:

    Pucate u krivog čovjeka, a u Povjerenstvu Vam sjedi drastični primjer sukoba interesa psihijatar iz Rijeke, koji drži predavanja za lijekove za koje je pisao i mišljenje i glasao na sjednicama Povjerenstva, skrivajući taj podatak. Sramotno! Pišite o tome!!!