Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudionici Split Pridea podnijeli tužbe protiv Republike Hrvatske

Namjerno su učinjeni veliki propusti vezano za praćenje organizacije i sprečavanje organiziranja nasilnika te da MUP i splitski gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti da bi spriječili nasilje, kazala je Sanja Juras iz Kontre
29. veljače 2012. u 13:04 58 komentara 8 prikaza
gay pride split

Iskorak i Kontra i ove će godine organizirati Split Pride premda je prošlogodišnje javno okupljanje LGBT osoba na splitskoj rivi bilo nasilno prekinuto, a za što ove dvije udruge najodgovornijim smatraju MUP, čijim su radom, kao i djelovanjem Ministarstva obrazovanja te sudstva posebno nezadovoljni, navode u "izvještaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2011. godinu", predstavljenom na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu, javlja T-portal.

– Propust državnih institucija da spriječe nasilje na prvom Split Prideu te izostanak sankcioniranja odgovornih osoba u Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova ocjenjujemo kao najnegativniji događaj u 2011. godini. Bez ikakve sumnje je da su namjerno učinjeni veliki propusti vezano za praćenje organizacije i sprečavanje organiziranja nasilnika te da MUP i splitski gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti da bi spriječili nasilje – kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras, prenosi T-portal.

Dodala je da je u odgovoru na upit udruga o tome je li provedena istraga u MUP-u s obzirom na propuste u osiguranju javnog okupljanja Split Pridea, MUP odgovorio da propusta nije bilo.

Stoga su s obzirom na navedeno sudionici i sudionice Split Pridea, kojima je povrijeđeno Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava zajamčeno pravo na javno okupljanje, zajedno podnijeli individualne tužbe protiv Republike Hrvatske primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije kojima traže utvrđivanje diskriminacije.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • U sridu:

    Sve to pobacat u more,zajedno sa policijom,neka se svi malo ohlade,imamo mi precih stvari od financiranja perverznjaka.

  • budisvoj:

    LGBT...što je to..možda neko gorivo..

  • tintilinic100:

    kada nekome daš prst.. on bi htio cijelu ruku...