Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širi se panika u lombardiji

Studentica iz Hrvatske: Trgovine su prazne, prvo su pokupovali tjesteninu

koronavirus u Italiji
Foto: REUTERS
1/5
24.02.2020.
u 14:02

Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže, kaže studentica iz Hrvatske Mateja Virovec

Police u trgovinama su prazne, odjekuju sirene ambulantnih vozila jer ljudi zovu u želji da im se uzme uzorak za testiranje na koronavirus koji je posijao paniku među stanovnike Lombardije, pa tako i u sveučilišnom gradiću Paviji, kazala je studentica iz Hrvatske.

Poluprazne su police trgovina hranom u Paviji, sveučilišnom gradiću od nekih 40.000 stanovnika, udaljenom od Milana 40 kilometara.

"Uzela sam zadnji paket tosta, kruha uopće nema za kupnju ... Mlijeka još ima, stanovnici su prvo pokupovali tjesteninu i umake od rajčice", kazala je studentica iz Hrvatske Mateja Virovec.

VIDEO Nove mjere ministarstva zdravstva zbog opasnosti od koronavirusa

Možda je razlog tome što je iz vlade bilo rečeno da se razmatra mogućnost zatvaranja trgovina.

Živi blizu bolnice San Mateo i svako toliko čuje alarm vozila hitne pomoći što stvara neugodan osjećaj.

"Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže", kazala je.

VIDEO Ministarstvo zdravstva: Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti i koronavirusa?

Broj za hitnu pomoć (tzv. numero verde) neprestance je zauzet jer je stanovnicima rečeno da na njega mogu dobiti informacije.

Registriraju 5000 poziva na sat, javlja portal vijesti TGCOM24.

Većina internacionalnih studenata u Paviji već je za vikend krenula put vlastitih domovina, barem oni koji su to mogli.

"Smatram da je opasnije prolaziti sredstvima javnog prijevoza, vlakovima, autobusima, zrakoplovima, zračnim lukama, nego ostati zatvoren u kući dok se situacija ne stabilizira", rekla je Virovec.

Sva sveučilišta u Lombardiji su zatvorena, pa tako i Sveučilište Pavia. Studenti su obavijest o otkazivanju nastave dobili e-mailom već u subotu, a e-mailom će biti obavještavani o daljem postupanju.

Pavia je glavni grad istoimene pokrajine u kojoj je zasad prijavljeno šest osoba pozitivnih na koronavirus i smješteni su u mjesnoj bolnici San Mateo.

U Italiji je dosad umrlo pet osoba od koronavirusa. Zadnja osoba umrla je u ponedjeljak u mjestu Caselle Landi u provinciji Lodi u kojoj je prva oboljela osoba bila registrirana u petak.

koronavirus u Italiji
1/20
Ključne riječi

Komentara 9

VE
venlafaxin
16:50 24.02.2020.

Nepotrebna panika,cilj im je jasan.

AJ
ajdebreneseriii
18:18 24.02.2020.

Kad prodje ta psihoza oko pernapuhane gripe, al ce mnogi postat cvarkasti.

ZO
zoranos
14:15 24.02.2020.

Prije nekoliko dana ... Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC) pokazuju da je preko 80 posto slučajeva zaraze povezano s bolesnim i starijim ljudima. Ukupna smrtnost od Covida-19 je 2,3 posto Istraživanje zaključuje da je 80,9 posto zaraza klasificirano kao umjereno,o, 13,8 posto ozbiljno i samo 4,7 posto kao kritično. Najviša stopa smrtnosti je među onima s navršenih 80 godina i starijima. Nije bilo smrtnih slučajeva među djecom do devet godina a kod odraslih do 39 godina, stopa smrtnosti je niskih 0,2 posto. Za osobe u četrdesetima stopa smrtnosti iznosi 0,4 posto, u pedesetima 1,3 posto, šezdesetima 3,6 posto i u sedamdesetima 8 posto. Muškarci su ugroženiji, sa stopom smrtnosti od 2,8 posto od žena čija stopa smrtnosti iznosi 1,7 posto. Od postojećih bolesti koje ugrožavaju zaraženog pacijenta na prvom mjestu su kardiovaskularne bolesti, a prate ih dijabetes, kronična respiratorna bolest i hipertenzija. Više od 12.000 zaraženih dosad se oporavilo, navode kineske vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije