Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strenja: Kujundžić je odgovoran za 2 milijarde kuna duga liječnicima

- U zadnjih nekoliko mjeseci Hrvatski liječnički sindikat u tri je navrata tražio da se razgovara i pokuša postići nekakva nagodba, čak i otplata s nagodbom u ratama, no, Kujundžić za to nije htio ni čuti - istaknula je Strenja
11. prosinca 2019. u 14:11 3 komentara 497 prikaza
Ines Strenja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Očekujem da već sljedećeg mjeseca liječnici počnu primati svoje zaslužene plaće, obračunate na pravilan način, što znači i obračunate prekovremene sate, komentirala je danas predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Mostova Ines Strenja stajalište Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Zdravko Marić Marić poručio: 'U proračunu nema raznoraznog skrivenog novca za zdravstvene djelatnike'

- Još jednom bih htjela istaknuti da je ovo već treća pljusku ministru zdravstva Milanu Kujundžiću koju je dobio od onih kojima se obratio, od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića preko suda do Vrhovnog suda. Činjenica je da je velika odgovornost ministra Kujundžića za dug koji je stvorio sustav, odnosno, ustanove koje nisu obračunavale dug stvoren prema liječnicima i koji će plaćati zdravstveni obveznici i koji će ići iz limita bolnica namijenjenog prvenstveno za liječenje. Kujundžićeva je velika odgovornost zbog duga od dvije milijarde kuna što će morati platiti liječnicima, ali će ga mišljenje Vrhovnog suda primorati da sjedne i dogovori se na koji će se način isplatiti – kaže Strenja. 

Kujundžićeva velika krivnja je, nastavlja, što će taj dug sada morati biti isplaćen i zato što nije htio stvoriti adekvatan dijalog s onima s kojima je trebao, a to su sindikati koji su ga upozoravali.

Vrhovni sud odluka vrhovnog suda Liječnici imaju pravo na dodatke i kod obračunavanja prekovremenih

- U zadnjih nekoliko mjeseci Hrvatski liječnički sindikat u tri je navrata tražio da se razgovara i pokuša postići nekakva nagodba, čak i otplata s nagodbom u ratama, no, Kujundžić za to nije htio ni čuti. Kada su ga tri krovne liječničke organizacije pozvale na dijalog kako bi se pokušalo početi razgovarati o položaju liječnika i liječničkim plaćama, skoro dva i pol mjeseca je bilo stavljeno u stranu dok se na kraju nije pokrenulo nakon što je najavljeno povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad više od zakonom propisanog tek onda je premijer Plenković, prije tjedan dana, napokon sjeo za stol. Odjednom sada može i Zakon o plaćama i strukovni kolektivni ugovor, a do sada ministar o tome četiri godine nije htio ni razgovarati – poručuje Strenja zaključivši kako je u oba Mostova zahtjeva za opoziv Kujundžića jedan od ključnih argumenata bio što nije ostvario adekvatan dijalog s liječnicima.

VIDEO: Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred bolnice Sveti Duh

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • zoranos:

    Imamo nepravdu iz 2013. i sada je kriv ministar koji 2019 nije htio ići u neke nagodbe - a sudska odluka je pred vratima bila??? A ta nagodba je kao trebala biti manja od onoga što su doktori dobili sudskom ... prikaži još! odlukom? Moš misliti! Radi se o istim iznosima, jer i tako je bilo jasno da će liječnici ovo dobiti pa zašto onda pregovarati o nekim manjim novcima?

  • Bunjevac=Hrvat:

    Rješenje je vrlo jednostavno:istresite iz gaća Vanju Špiljka i podmirite dug liječnicima.

  • šegomantruša:

    "fenomen" hitrog urušavanja ugleda lječničke struke zovu se strenja i jovanović.