Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka vrhovnog suda

Liječnici imaju pravo na dodatke i kod obračunavanja prekovremenih

Vrhovni sud
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.12.2019.
u 18:09

Zbog toga što im se na prekovremene nisu uračunavali dodaci, tužbe je pokrenulo 4000 liječnika, što bi državu moglo koštati dvije milijarde kuna

Liječnici imaju pravo na plaćene dodatke i kod obračunavanja prekovremenih sati rada, zaključak je odluke Vrhovnog suda o ispravnom načinu plaćanja dežurstava zdravstvenih radnika.

“Zajednička velika pobjeda”

Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu – stoji u priopćenju koje je danas objavio Vrhovni sud o odluci donesenoj na sjednici proteklog ponedjeljka.

Podsjetimo, zbog različitog tumačenja pravilnog obračuna plaćanja prekovremenih sati u zdravstvu, liječnici su tužili ustanove u kojima rade tvrdeći upravo ono što je sada potvrdio Vrhovni sud. Mnogima se, naime, kod obračuna prekovremenih nisu uračunavali dodaci koje imaju prema Kolektivnom ugovoru i stoga su uslijedile tužbe čije su presude, pak, bile različite. Iz Hrvatske liječničke komore priopćenjem su komentirali kako je dosad tužbe protiv poslodavaca zbog ovog razloga pokrenulo više od četiri tisuće liječnika te da je dosad presuđeno, kako pišu iz HLK, više stotina pravomoćnih presuda. Dodaju i to da ovaj problem datira od 1. prosinca 2013. godine otkako je na snazi Granski kolektivni ugovor za zdravstvo.

– Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici, i HLK koja ih je u tome na svaki način podržala, bili u pravu. Komora je osigurala financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore, što je i bila naša obveza u zaštiti interesa naših članova. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po Zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda RH – stoji u priopćenju dr. Krešimira Luetića, predsjednika HLK.
Spomenute tisuće tužbi, kako su ranije pojašnjavali iz Hrvatskog liječničkog sindikata, državu bi mogle koštati ukupno oko dvije milijarde kuna.

Povlačenje suglasnosti

Inače, Komora, Sindikat i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) nedavno su započeli prikupljanje potpisa liječnika po bolnicama koji su spremni povući svoju suglasnost za prekovremeni rad. Akcija je to kojom su htjeli upozoriti na neadekvatno plaćanje prekovremenih sati zbog kojih su, dakle, mnogi podignuli i tužbe protiv poslodavaca, odnosno bolnica u kojima su zaposleni. U praksi bi to značilo da bi svi koji povuku suglasnost radili svojih zakonskih 48 sati tjedno.

Iz Komore i HUBOL-a svojim su javnim priopćenjima poručili kako od idućeg mjeseca na svojim plaćama očekuju drukčije obračune prekovremenih sati u skladu s odlukom Vrhovnog suda.

 

 

Komentara 1

BA
Barbasmora
18:43 10.12.2019.

Sada može država fino odstopiti I ne priznavat nepostojece presude...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije