Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vile sarajevskih političara uz osiguranje noću čuva i policija u civilu

U Poljinama kuću imaju Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina. Kuća sina Alije Izetbegovića najveća je u Poljinama. Ograđena je ogromnim betonskim zidom, a radoznale posjetitelje snimaju mnogobrojne kamere
16. veljače 2014. u 13:04 32 komentara 56282 prikaza
Poljine Sarajevo
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/3

Nekada borbeno uporište iz kojega se pucalo po Sarajevu, a danas atraktivna lokacija s koje se pruža lijep pogled i gdje se udiše čist zrak.

To su Poljine, elitno sarajevsko naselje u koje se smjestila novostasala politička, kulturna i ina krema bh. društva, posebno sarajevske čaršije. Međutim, ovih dana većina njih nakon rušilačkih pohoda prosvjeda na zgrade Sarajevske županije i zgradu Predsjedništva BiH, zabrinuta je za svoju imovinu stečenu nakon rata. Stoga ne čudi da su megavile sarajevske političke elite ovih dana okupirane od policije što one u odori što one u civilu.

Pojačan nadzor noću

Prema riječima nekih susjeda, pojačan nadzor su primijetili posebno u večernjim satima. Iz obližnjih šumaraka vire policajci u civilu i šeću po cijelu noć, kažu mještani. Njihovim prisustvom i nama je sigurnije, ističu. O Poljinama kao elitnom naselju se već duže govori među građanima Sarajeva. Razgovori se obično završavaju rečenicom “kad mogu Beograd i Zagreb, zašto i Sarajevo ne bi imalo svoje elitno naselje”. Samo dvadesetak minuta vožnje od središta grada, na uzvisini taman dovoljnoj da se izdigne iznad teškog smoga u koji glavni grad BiH uranja svake jeseni i zime, prostiru se Poljine.

Teško vidljive, gotovo sve kuće zaštićene su visokim betonskim ogradama, a njeni stanari ne gledaju blagonaklono na one koji pokušavaju zadovoljiti radoznalost javnosti i otkriti vlasnike ovih raskošnih zdanja. Danas do Poljina vodi tek rekonstruirani asfaltni put. Urađena je javna rasvjeta, a stara obiteljska imanja zamijenile su ogromne kuće s bazenima i teniskim terenima. Redatelj Ademir Kenović u Poljine je doselio nekoliko godina pred rat. Njegova kuća zaštićena je velikim voćnjakom, ali i, jednako kao i sve kuće bogatih i poznatih Sarajlija, velikim betonskim zidom. Kenovićev prvi susjed je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH. Lagumdžija je, kao i Kenović, na svom imanju zasadio mali voćnjak. Njegova kuća i najviše podsjeća na vikendicu. Lider SDP-a ovdje posjeduje manju prizemnicu. U Poljinama kuću imaju Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina. Kuća sina Alije Izetbegovića najveća je u Poljinama.

Kuće u Poljinama imaju i poduzetnici

Ograđena je ogromnim betonskim zidom, a radoznale posjetitelje snimaju mnogobrojne kamere. U istoj uličici nalazi se i kuća njegove sestre, nekadašnje šefice Ureda Alije Izetbegovića Sabine Berberović. A najbliži susjed Bakira i Sabine Izetbegović je Nedžad Branković, bivši ministar prometa i veza FBiH.

Vlasnici luksuznih kuća za odmor su i sarajevski poduzetnici. Vikendicu u Poljinama ima Vedad Kantardžić, vlasnik kompanije ‘PC Kids’, zatim poduzetnici Majda i Zahid Zečević, te Miro Filipović, direktor kompanije ‘Spanish marketi’.

>>Bosna je kapitalizmu razbila njušku, a on se panično skrio iza nacije

>>Preko Facebooka traže rušenje križa na Humu

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar Dr.Hook
  Dr.Hook:

  "U mojoj ulici ne prodaju se kifle Ne teče saobračaj i dim U mojoj ulici nema fukare Jer ja sam guzonjin sin...:)"...Deja vu..

 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Ukradu , uzmu na silu ili na prevaru , a ne mogu da ne pokazu ?! Prokleti Balkan. Na zapadu , pravi bogatasi , zive kao ti i ja. Njihova villa , jahta i statijaznam , je tamo daleko , ... prikaži još!, preko sedam mora , gdje ih nitko ne poznaje , posebno ne porezna ...

 • Sweet_Disposition:

  "Sarajevooo ispod Trebevicaaaa, bit ces opet ......"