Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE IM NE PRESTAJU

'Nijedan od 30 iznajmljivača ne želi nas primiti'

Zagreb mjesec dana nakon potresa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.06.2020.
u 08:54

– Ovo je strašno. Svi pričaju o nekim stanovima koje država ima prazne. Ljudi, ja vas molim, otvorite nam te stanove, pustite nas unutra, sve ćemo sami plaćati, ali mi ovako nikad nećemo naći stan – kazala je Vesna Futivić

Gledam sve brojeve koje sam zvala, pokušam izbrojiti. To je hrpa brojeva, više od 30, kaže Zagrepčanka Vesna Futivić, čiji je dom teško stradao u potresu prije više od 70 dana. Od tada je privremeno smještena u Studentskom domu Cvjetno naselje i aktivno traži novi smještaj u Kozjaku kako djeca ne bi morala mijenjati školu. Država je njoj i svim ostalim građanima koji su se našli u istoj situaciji ponudila dvije opcije – državni stan ili subvencioniranje troškova privatnog smještaja. Sa subvencijama su pokušali, ali nijedan iznajmljivač ne želi ih primiti jer ih financira država.

– Ovo je sad strašno. Svi pričaju o nekim stanovima koje država ima prazne. Ljudi, ja vas molim, otvorite nam te stanove, pustite nas unutra, sve ćemo sami plaćati, ali mi ovako nikad nećemo naći stan – kazala je Vesna za Vijesti.hr.

>> VIDEO Prošla su dva mjeseca od potresa u Zagrebu: Sabor je raspušten, a oporba smatra kako zakona o obnovi ove godine neće biti!

S druge strane, državni stanovi za mnoge su obitelji neprihvatljivi jer su premali. Marija Renić Marić, čija obitelj je nedavno nakon duge potrage uspjela pronaći privatan stan, objašnjava da državni stan nije bio opcija za njih jer se radi o stanovima od 20-36 kvadrata, što je za premalo za jednu obitelj. Odlučili su se stoga na traženje privatnog smještaja uz državne subvencije, ali tu su naišli na puno problema.

– Prvo, ne žele djecu da im ne unište stan. Drugo, ne žele dugoročno nekoga primiti jer ne znaju kada će se naše kuće i stanovi obnoviti. I ne žele ugovor s državom – tvrdi Marija Renić Marić. Pored toga često je problem u tome što najmodavci nemaju riješene papire za ugovor s državom.

Ministru državne imovine Mariju Banožiću nije jasno zašto najmodavci ne žele ugovor s državom, ali ističe:

– RH nije nikome rekla u koji objekt trebaju ići. Te osobe mogu ići u bilo koji drugi stan, nekretninu, kuću koji pronađu putem oglasnika, putem bilo kojeg drugog oblika.

>> VIDEO Ministar Banožić posjetio građane koji su privremeno smješteni u SD Cvjetno Naselje

 

Komentara 7

Avatar markoii123
markoii123
10:00 05.06.2020.

U naselju Borovje ima 2 zgrade skoro potpuno prazne,nekad su tamo bili znanstveni novaci pa su se poslije iselili. Uz malu adaptaciju tamo se može smjestiti sve kojima je to potrebno .

ZA
zagabria4
10:13 05.06.2020.

Ima kod nas puno neradničkog i razmažemog naroda, ne bi ovo, ne bi djecu u stan, ne bi da država plaća ne bi pomogli u nevolji. Tko bi nama udovoljio da budemo zadovoljni

IG
igorl
09:54 05.06.2020.

Porez na najam je malen i nije razlog ne iznamjljivanja. Nitko ne zeli raditi s drzavom jer se jos uvijek sjeca "zasticenih najmoprimaca". Svi se boje da je ovo nova serija. Pitanje je samo sto pise u ugovoru. Vjerojatno nesto iznimno nepovoljno za iznajmljivace inace sigurno ne bi bilo problema. Daj dobru komercijalnu najamninu, ugovorno povecanje od 3% godisnje za kompenzaciju inflacije, te stavku o pokrivanju nastale stete i neces imat nikakvih problema sa nalazenjem stanova za stradalnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije