Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak na svjetske čelnike

Stotine klimatskih aktivista stigle u Glasgow, Greta Thunberg doputovala vlakom

Climate activist Greta Thunberg attends a protest ahead of the UN Climate Conference, in London
Foto: TOM NICHOLSON
1/2
31.10.2021.
u 08:47

U subotu predvečer mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg (18) doputovala je vlakom u Glasgow pošto je dan ranije u Londonu sudjelovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge financijskih ustanova u klimatskoj krizi.

 Stotine ljudi došle su u subotu u Glasgow kako bi izvršili pritisak na svjetske čelnike da djeluju na zaštiti klime dan uoči COP26, sastanka presudnog za budućnost planeta.

Mnogi među njima stigli su u Glasgow propješačivši desetke, pa i tisuće kilometara, čime su označili početak skupova koji se održavaju u isto vrijeme kad i UN-ova konferencija o klimi što se 12. studenog završava u tom škotskom gradu.

U subotu predvečer mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg (18) doputovala je vlakom u Glasgow pošto je dan ranije u Londonu sudjelovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge financijskih ustanova u klimatskoj krizi.

Ikona pokreta "Petci za budućnost" oko koje su se mediji odmah okupili, nije dala nikakvu izjavu. Trebala je u subotu govoriti na hodu za klimu.

Prosvjednici, pristigli iz Španjolske, Belgije i same Škotske, prije toga su prošetali središtem grada noseći transparente sa sloganima poput "Djelujmo sada!", "Djela, a ne riječi" i "Stop fosilnoj energiji", na poziv skupine Gušenje pobune.

Više od stotinu čelnika, među kojima Amerikanac Joe Biden, Francuz Emmanuel Macron i Indijac Narendra Modi, trebaju sudjelovati na sastanku na vrhu.

Očekuje se i dolazak tisuća klimatskih aktivista iz cijeloga svijeta. Organizatori procjenjuju da će ih biti oko 100.000 na velikom skupu predviđenom u petak.

Škotska policija je priopćila da će oko 10 000 policajaca iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva biti razmješteno na ulicama Glasgowa svaki dan dok traje COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizirana u Škotskoj.

Ključne riječi

Komentara 40

FA
fajlpz
09:00 31.10.2021.

A vlak ide na energiju stopala.Mogla je i ona malo protegnit noge.

MK
mksdk
10:13 31.10.2021.

Od bolesnog djeteta načinili marionetu. Ona misli da radi ono što voli, a ne shvaća da radi ono što drugi žele.

DU
Deleted user
09:23 31.10.2021.

Stigli greteni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije