Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILA SE UHPA

Što s odgođenim maturalcima: Roditelji imaju pravo na zamjensko putovanje, ali i na povrat novca

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
05.09.2020.
u 11:11

Većina novca, poručuju iz UHPA-e, zamrznuta je na računima hotela, aviokompanija i prijevoznika.

Loš tajming i do kraja ne definirana preporuka HZJZ-a o izvanučioničkoj nastavi preko noći je stopirala provedbu ugovorenih putovanja i izazvala dodatne probleme školama, roditeljima i agencijama, poručuju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija. Agencije trpe veliku štetu zbog pandemije, a samo na školskim ekskurzijama, čija se vrijednost tijekom jedne školske godine procjenjuje na 350 milijuna kuna, izgubljeno je više od 230 milijuna.

Većina novca, poručuju iz UHPA-e, zamrznuta je na računima hotela, aviokompanija i prijevoznika.

"Donošenje tako važne preporuke u kasnim popodnevnim satima na kraju radnog tjedna smatramo neprihvatljivim, a posebice u jeku realizacije već odgađanih putovanja. To je izazvalo kaos i paniku kod roditelja i nastavnika, a svojom (ne)obvezujućom formom dodatno zakompliciralo ionako tešku situaciju organizatorima putovanja", ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Napominje da uplaćeni novac za učenička putovanja nije izgubljen.

"Od iznimne je važnosti da se u kurikulumima za novu školsku godinu planira i izvođenje izvanučioničke nastave kako bismo, ako epidemiološka situacija dopusti, mogli realizirati i odgođena putovanja te planirati i nova. Ako ipak bude otkaza, želimo da roditelji znaju da imaju pravo na vaučer za zamjensko putovanje ili povrat novca sukladno ugovoru i u skladu sa zakonom", naglašava Fain koji žali "što su se neki kolege oglušili na prava klijenata i time naštetili svim agencijama".

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:16 05.09.2020.

Zamrznuli novac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije