Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednoglasnom odlukom

Što je u HSS-u ostalo od ostavštine Radića?

Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
26.02.2019.
u 08:51

Beljak: Znam da se nisam odmakao od Radićeve ostavštine, magistrirao sam na temi o Radiću

HSS je odlučio istupiti iz članstva Europske pučke stranke nakon subotnje zajedničke sjednice Predsjedništva i Proširenog predsjedništva HSS-a. Odluka o pokretanju istupa HSS-a iz članstva EPP-a donesena je jednoglasno te će se uputiti na Glavni odbor stranke, koji će reći svoj konačan sud o tome. Ne zna se kojoj će političkoj obitelji HSS pristupiti u Europskom parlamentu ako osvoji mandat ili mandate na izborima za EP niti o tome za sada predsjednik HSS-a Krešo Beljak želi govoriti.

Socijalno lijevo

U priopćenju HSS-a za medije navodi se da je Beljak zaključio sljedeće: “Nama nije mjesto s pretendentima na hrvatski teritorij – Vučićem, Tajanijem ili Orbanom koji pokušava ući na hrvatsko medijsko tržite da bi ‘sipao’ mržnju i propagirao, nama u HSS-u, neprihvatljive ideje. Ponajmanje nam je mjesto u istoj grupaciji s domaćim izdajnicima koji se nazivaju čuvarima hrvatskih nacionalnih interesa, a šaptom su u strane ruke predali sve što se moglo, posljednju u nizu Inu”. Kamo ide HSS i koliko je u njemu danas ostalo od Radićeve ostavštine?

Politolog prof. dr. Zdravko Petak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti ističe da je jasno da Beljak slijedi tradiciju izrazito lijevog HSS-a. Ali...

– Od cijele tradicije koja je postojala kod HSS-a očito se Beljak odlučio samo za jedan vid HSS-ove tradicije. HSS je po meni prije svega jedna pučka, republikanska stranka, ali to nije socijaldemokratska stranka, ni liberalna, ni zelena stranka – ističe politolog Zdravko Petak dodajući da je Radić imao izrazito snažno socijalno i nacionalno opredjeljenje u smislu zagovaranja hrvatskih interesa, nije bio čovjek koji je zagovarao krupni kapital.

– Ključno je pitanje koliki se broj HSS-ovaca može staviti pod takav kišobran jer tu postoji snažna centrumaška tradicija. Radićeva ostavština dominantno je centar, to nije stranka ljevice, kad se kaže lijevi HSS, misli se da to nije duboko konzervativna stranka okrenuta Crkvi. Ali HSS nije liberalna stranka, ni socijalistička. HSS je imao liberalnih vrijednosti u smislu da je Radić zagovarao ideje prosvjetiteljstva i zalagao se da hrvatski narod koji je na rubu Europe mora prihvatiti ideje prosvjetiteljstva i modernizacije. Radić nije bio liberal i socijalist, nego politički centrist sa snažnom socijalnom komponentom. Radić je bio socijalno lijevo, okrenut puku i stava da se djeca seljaka trebaju obrazovati. Na Sorboni je doktorirao političke znanosti i de facto je bio naš prvi politolog. Nije mi do kraja jasna ta Beljakova priča jer, kad se kaže lijevi HSS, to ne znači ljevicu, nego centrističku stranku koja može koalirati sa strankama lijevog centra. Očito je da je postojeći HSS odmaknut u tom smislu od Radićeve ostavštine – kaže Petak.

Znam sve o Radiću

Beljak nije bio voljan komentirati ništa više od priopćenja za medije ni kome bi se HSS priključio u EP-u ako osvoji mandat(e). Na pitanje nisu li on i sadašnji HSS napravili odmak od Radićeve ostavštine, Beljak je uzvratio:

– Ja sam magistrirao s temom o Radiću, o Radiću se stvorio mit i svi misle da znaju sve o njemu. Ja znam da se nisam odmaknuo od Radićeve ostavštine. I moj postdiplomski rad bio je o vanjskoj politici HSS-a. Ja sam radićevac dušom i srcem, pročitao sam sve o Radiću. Dopustite mi da budem neskroman i da kažem da znam o Radiću više od nekih političkih navijača – tvrdi Beljak.

>>Krešo Beljak i Andrej Plenković u Saboru

Ključne riječi

Komentara 105

NE
Neo001
09:09 26.02.2019.

Pajser beg se zavalio u fotelji, a ostalo je njemu i njrgovoj bagri da do kraja zgaze što je ostalo od Stjepana Radića

HU
HugoMrgud
09:11 26.02.2019.

Uff ako si ti magistrirao na tu temu onda nisi shvatio politiku Stjepana Radića.................

DU
Deleted user
09:03 26.02.2019.

Ništa. Stranka s takvim povijesnim zalogom, tradicijom je doslovno marginalizirana. Stranka koja bi mogla, trebala imati 10-tak zastupnika u Saboru da je vode razumni ljudi. Propast stranke traje i nadalje, a počela je s onim bleferom Čičkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije