Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA PANTOVČAK

Što će odlučiti Davor Bernardić? Milanović ne želi na predizbore u SDP-u

Bernardić i Milanović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
04.06.2019.
u 12:45

Vodstvo SDP-a odbilo je ideju da se kandidata za predsjednika bira na predizborima, većina drži da bi to oslabilo stranku

Kako će SDP izabrati kandidata za predsjednika države, odnosno hoće li imati predizbore na kojima će se odabrati kandidata za Pantovčak iza kojeg će Partija stati trenutačno je glavno pitanje u toj stranci.

Na zadnjoj sjednici Predsjedništva koja je održana sredinom prošlog tjedna glavni tajnik stranke Davorko Vidović, najveći zagovornik predizbora, ponudio je članovima vodstva svoju ideju, a to je da se organiziraju široki predizbori na kojima bi pravo glasa imali ne samo članovi SDP-a nego i članovi svih onih stranaka koje bi podržavale SDP-ova kandidata, simpatizeri pa čak i svi zainteresirani građani koji bi platili participaciju za sudjelovanje na tim izborima.

Ne otvarati bokove

Međutim, većina članova vodstva izuzev Zlatka Komadine i nekolicine koja se nije ni izjašnjavala, tu je ideju odbacila. No malo su izgledni, čini se, i “obični” predizbori na kojima bi između više kandidata birali samo članovi SDP-a jer većina vodstva, smatra kako bi oni samo otvorili “stare rane” koje je stranka, teškom mukom, uspjela donekle sanirati za potrebe izbora za EU parlament.

– Treba jačati stranku, a ne otvarati bokove – kažu članovi vodstva bliski Bernardiću koji ističu i kako je model koji je predložio Davorko Vidović nešto o čemu stranka može ozbiljno razmišljati, ali u budućnosti.

– Za predizbore treba imati i dva jaka kandidata, a pitanje je imamo li ih – kaže naš izvor iz vrha stranke koji poručuje i kako stranka mora imati kandidata do kraja mjeseca, najkasnije do sredine srpnja.

Predloženo je i da se napravi vlastita anketa, odnosno istraživanje u kojemu bi se našli svi mogući SDP-ovi potencijalni kandidati pa da se jednostavno stane iza onog tko u tom istraživanju prođe najbolje. A ako je suditi prema dosadašnjim istraživanjima, vjerojatno bi se došlo do Zorana Milanovića, bivšeg šefa stranke koji, prema dosadašnjim anketama, jedini ulazi u drugi krug.

– Vidjeli smo da Zoran Milanović jedini vodi kampanju na uspješan način. Vidio sam da prema anketama ima problem u drugom krugu – poručio je pak jučer za N1 TV bivši predsjednik države Ivo Josipović koji se uz europarlamentarca Tonina Piculu spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika i koji je već jednom prošao predizbore u stranci. Bilo je to 2009. godine kada je Milanović u zadnji trenutak odlučio Josipoviću, koji je već bio u kampanji, suprotstaviti Ljubu Jurčića, što Josipoviću i nije baš “najbolje leglo”. Međutim, od tada se mnogo toga promijenilo i pitanje je može li SDP u stanju u kojem je danas izdržati takve predizbore.

Iz izvora bliskih Milanoviću čuje se da je spreman biti kandidat i kako bi volio dobiti potporu SDP-a, ali i da na predizbore, bude li ih, ne misli ići.

– Ne zato što misli da na njima ne bi dobio, dapače, nego jer smatra da bi mu predizbori umanjili šanse za pobjedu i da bi njegovi protukandidati, ako bi to bili Tonino Picula ili Ivo Josipović ili obojica, iste iskoristili za osvetu – kaže izvor blizak Milanoviću.

Kandidat i bez SDP-a?

Isti izvor tvrdi i kako je Milanović već donio odluku o kandidaturi, kako će je istaknuti do kraja ovog mjeseca i to bez obzira na to stao SDP uz njega ili ne. I kako za kandidaturu već ima potporu nekih drugih oporbenih stanka.

– A nije tajna da su mnogi SDP-ovi ljudi s terena, među kojima su i mnogi gradonačelnici i načelnici za Milanovića – kaže naš izvor.

Međutim, u takav pak scenarij ne vjeruju neki drugi bliski bivšem šefu SDP-a koji drže da Milanović neće ići u kandidaturu ne stane li SDP uz njega. Niti mu je to, kažu, o glavu, niti želi napraviti što je napravio Milan Bandić, niti želi raskoliti SDP koji je podržao za EU izbore niti bi na taj način imao šansu za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Komentara 19

Avatar Ispratitelj95
Ispratitelj95
13:02 04.06.2019.

Mavasa za pvedsjednika!

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
12:56 04.06.2019.

Kao da je to važno. Ionako neće biti predsjednik !

PR
Princeza
13:20 04.06.2019.

Dva ludjaka. Ludi Zoka i ludi Bero.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije