Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE EURA

Od danas velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj: Prijelazno razdoblje do 15. siječnja

Zagreb: Dio bankomata neće raditi zbog pripreme za uvođenje eura
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.12.2022.
u 09:05

Hrvatska udruga banka u suradnji s bankama priprema i interaktivnu kartu banaka na kojoj će građani bili informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure

S obzirom na to da se novčanice i dalje uveliko koriste kao glavno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, postavlja se veliko pitanje što će biti s bankomatima kada u Hrvatskoj euro postane službena valuta. Nešto manje od mjesec dana nas i dijeli od eurozone, a banke i svi ostali subjekti rade na nastavku opskrbe bankomata. 

No, kako će oni raditi od iduće godine? Na stranici euro.hr podrobno je objašnjeno.

Oni trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže. Stoga se očekuje postupno privremeno gašenje bankomata tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura.

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama u razdoblju do 31. prosinca 2022., odnosno u eurima nakon 1. siječnja 2023., banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj.

S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023., navodi se.

Zagreb: Dio bankomata neće raditi zbog pripreme za uvođenje eura
1/4

Osim toga, Hrvatska udruga banka u suradnji s bankama priprema i interaktivnu kartu banaka na kojoj će građani bili informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure.

Inače, građanima je s prvim danom prosinca omogućena kupovina početnih paketa eurokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inozemstvu moći koristiti tek od početka 2023. godine.  Početni paket eurokovanica za građane sadrži 33 eurokovanice u svim apoenima u vrijednosti 13,28 eura, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

Osim toga, Hrvatska narodna banka tako je napravila i aplikaciju EuroHR koja jednostavno i brzo preračunava kune u eure i obratno pomoću kalkulatora za konverziju, a koja je besplatna za sve građane. Ranije je najavljeno i kako više od 2.700 bankomata neće raditi tijekom prosinca, a tijekom prijelaznog razdoblja radit će tek oni koji mogu istovremeno isplaćivati i euro i kune.

>> VIDEO Planirate zamijeniti kovanice uoči uvođenja eura? Morate napraviti jednu stvar prije odlaska u banku

Komentara 5

Avatar spremno zidam
spremno zidam
09:39 15.12.2022.

Ljudi, korisite gotovinu gdje god i kad god možete. Plaćanjem karticama samo dajete korporativnim lešinarima i poreznim vampirima informacije što kupujete, te gdje, kada i koliko trošite.

BE
Beyonder
09:37 15.12.2022.

Ko da invazija vanzemaljaca dolazi, tako nas tretiraju s tim eurom

DU
Deleted user
09:25 15.12.2022.

Nema granica, ista valuta, zakoni se donose van "zemlje" pa ti meni reci da nismo kolonizirani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije