Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. poglavar SPC-a

Stižu čestitke: Zadarski nadbiskup i Milorad Pupovac čestitali novom patrijarhu Porfiriju

The Serbian Orthodox Church got its 46th patriarch,  and it is the Metropolitan of Zagreb-Ljubljana Porfirio.

Srpska pravoslavna crkva dobila je svog 46. poglavara, a u pitanju je mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije.
Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL
1/3
19.02.2021.
u 12:43

Sveti arhijerejski Sabor SPC-a izabrao je u četvrtak mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je novoizabranom patrijarhu SPC-a, istaknuvši da je Porfirije životom i radom nastojao pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti te njegovanju dijaloga.

"Jučer je u hrvatskom medijskom prostoru objavljena vijest o Vašem izboru za novog Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve. Raduje me što je ta vijest bila vrlo pozitivno intonirana i prihvaćena sa simpatijom, ne samo među vjernicima Vaše bivše Zagrebačko-ljubljanske metropolije, već i među katoličkim vjernicima i ljudima dobre volje diljem Hrvatske koji su Vas upoznali i cijenili Vaš pastirski rad i djelovanje u Zagrebu i šire", ističe predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Puljić u čestitki koju je u petak uputio novoizabranome patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, Porfiriju.

Puljić dodaje da je Porfirije, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj, svojim životom i radom nastojao "pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije".

Dapače, kao sljedbenici Isusa Krista kršćani se osjećaju pozvanima i spremnima u svim izazovima suvremenoga svijeta davati obrazloženje za razloge nade koja je u njima, dodaje Puljić. 

"Želim da Vas Onaj koji Vas je odabrao na tu časnu i odgovornu dužnost obdari darovima Duha Svetoga kako biste bili Božji dar Crkvi, narodu i vjernicima kojima ste poslani liturgiju slaviti, te u ljubavi služiti i Riječ Božju naviještati, 'bilo to zgodno ili nezgodno', kako veli apostol Pavao", zaželio je predsjednik HBK novoizabranom patrijarhu SPC-a.

Kristovi učenici, naime, ne umaraju se širiti i naviještati ljubav, snošljivost i praštanje, ističe Puljić.

Predsjednik HBK napominje da "na početku trećeg milenija povijesti kršćanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta osjeća osobitu potrebu pojačati suradnju  s članovima Pravoslavnih Crkava s kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija".

"A sve je to osvjetljeno Svetim Pismom, Apostolskom predajom i crkvenim Učiteljstvom, posebice Učiteljstvom zajedničkih nam prvih sedam crkvenih sabora koji govore da smo spašeni i otkupljeni krvlju Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. U tom duhu poželio bih Vam puninu darova Duha Svetoga kako bi Vaš život, rad i služenje bilo prava radost Kristovim vjernicima. Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva", stoji u Puljićevoj čestitki Porfiriju.

Sveti arhijerejski Sabor SPC-a izabrao je u četvrtak mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac također je čestitao u petak mitropolitu Zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), istaknuvši da je njegovim izborom SPC u Hrvatskoj duhovno osnažen i društveno afirmiran.

"Vaša svetosti, s radošću primamo vijest o Vašem izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save. S radošću kažem zbog toga što ćete ono što ste kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili s nama Srbima u Hrvatskoj dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom. A dijelili ste vedrinu Vašeg duha, snagu Vaše riječi i mudrost Božje ljubavi", stoji u čestitki koju je objavio SNV.

Dijelili ste od sebe, a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost ljudske uzajamnosti, ističe Pupovac.

"S Vama je SPC u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmirana i javno uzdignuta. Čvrsta je naša vjera da će s Vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmirati i javno se uzdizati. Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u Vašu moć sabiranja nesabranog i Vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju", dodaje predsjednik SNV-a.

Pupovac naglašava i da je, dijeleći s Porfirijem "iskušenja Srba u Hrvatskoj", vidio da se novoizabrani patrijarh SPC-a pred iskušenjima "nit' sklanja nit' zaklanja".

"Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama", poručuje Pupovac u čestitki.

Sveti arhijerejski Sabor SPC-a izabrao je u četvrtak mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 3

Avatar vidikurza
vidikurza
13:51 19.02.2021.

Puno sreće i zdravlja.

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
12:57 19.02.2021.

Ni jedan komentar , zanimljivo , netko radi prekovremeno na brisanju

VA
vadis1
16:07 19.02.2021.

Odlican izbor patriarha SPC. Porfirije je duhovno ali i intelektualno na jednoj visokoj razini. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije