Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže ciklona Klara

MeteoAlarm upozorio na grmljavinske pljuskove i pijavice

djevojke na kiši
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
21.07.2014.
u 09:44

Ciklona i frontalni sustav koji zadnjih dana donose jaka nevremena zapadnoj Europi, postupno se primiču središnjoj Europi i srednjem Sredozemlju, a dolaskom frontalnog sustava nad Jadran, u noći na utorak upravo će se nad našim područjem naći ciklonalni centar s nestabilnom zračnom masom.

Nakon iznimno visokih temperatura koje su obilježile ovaj vikend, od sljedećeg tjedna meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena. Dolazi nam kiša.

Prvi put ove godine površinska temperatura Jadrana na našem dijelu obale dosegnula je vrlo toplih 27°C. Toliko je u nedjelju ujutro izmjereno u Puli, a drugdje su temperature od 24 do 26°C. Ne čudi grijanje mora s obzirom na visoke temperature zraka danas i zadnjih dana, jer su nam konačno stigle prave ljetne vrijednosti. U nedjelju, kao i prethodnih dana, diljem Dalmacije mjere se najviše dnevne vrijednosti od 30 do čak 34°C. I noći su tople, primjerice, protekle noći temperatura zraka u Splitu nije se spuštala ispod 25°C, a u Dubrovniku ispod 26°C, prema službenim podacima DHMZ-a.

Sljedećih dana bit će manje vruće i manje stabilno, javlja Crometeo. 

Ciklona Klara i frontalni sustav koji zadnjih dana donose jaka nevremena zapadnoj Europi, postupno se primiču središnjoj Europi i srednjem Sredozemlju, a dolaskom frontalnog sustava nad Jadran, u noći na utorak upravo će se nad našim područjem naći ciklonalni centar s nestabilnom zračnom masom. Bitno je naglasiti, kao i ostale ljetne nepogode, i ove će biti vrlo lokalnog karaktera. To znači da će ponegdje pasti i više od 30 litara oborine po četvornom metru, a samo kilometar ili dva dalje ne mora pasti ni kap kiše.

Već danas mogu se očekivati lokalne grmljavinske nestabilnosti, iako će posvuda biti sunčanih razdoblja. Glavnina promjena očekuje nas u noći na utorak te u prvom dijelu utorka kada ponegdje u Dalmaciji može biti obilnih grmljavinskih pljuskova, tuče, na moru i pijavica. Sve navedene pojave bit će lokalnog karaktera, a najveća mogućnost ostvarenja im je na području od Zadra do Šibenika. Osvježit će 3 do 5 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao upozorenje narančastog stupnja za obalno područje sjevernog i srednjeg Jadrana, a za Zagoru i južnu Dalmaciju žuti stupanj upozorenja.

Za obalu i otoke DHMZ ističe mogućnost izraženijih pljuskova praćenih olujnim vjetrom ili pijavicama.

Komentara 5

KB
kresh.belec.kb
10:45 21.07.2014.

kakva klara, kakve gluposti? prenosite nekakve pausalne ocjene hrpe nekompetentnih amatera s crometeo kao da su neki strucnjaci.

SA
Sampei
10:55 21.07.2014.

dajte prekinite prenositi bedastoće sa crometeo, pogotovo one o davanju imena po uzoru na amere!

LA
Lavica7
13:09 21.07.2014.

U srcu ljeta se 24-26 stupnjeva tumaci kao "visoka" temperatura...toplije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije