Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svinjska gripa

Stiglo cjepivo protiv svinjske gripe, cijepljenje već sljedeći tjedan

cjepivo
Reuters
VL
Autor
Diana Glavina
23.11.2009.
u 20:20

Ministar dr. Milinović iz opreza pokušava demantirati našu pouzdanu informaciju da je cjepivo stiglo u Hrvatsku.

U Hrvatsku su stigle prve količine cjepiva za pandemijski virus gripe A H1N1! Cjepivo je trenutačno na analizi u Imunološkom zavodu te na kontroli kvalitete u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, gdje se mora registrati prije nego krene u distribuciju te prije objave početka cijepljenja, što nalaže procedura za bilo koji lijek. Službenu informaciju o početku cijepljenja ovih će dana objaviti ministar zdravstva Darko Milinović kao prvi čovjek Stožera za praćenje pandemijske gripe pa još nema preciznih informacija o tome koliko je doza cjepiva stiglo u prvom kontingentu od 1,5 milijuna naručenih doza. No najvjerojatnije će cijepljenje protiv svinjske gripe početi početkom sljedećeg tjedna.

Registracija pa raspodjela
Pandemijsko cjepivo stiglo je u Hrvatsku oko mjesec dana prije nego što se najavljivalo pa se može zaključiti da je na proizvođača, švicarsku tvrtku Novartis, izvršen određeni pritisak kako bi Hrvatskoj bila isporučena barem manja količina cjepiva prije nego je to planirano.

Kada je riječ o načinu distribucije pandemijskog cjepiva, nema razlike u odnosu na sezonsko. Dakle, nakon kontrole kvalitete i registracije, cjepivo se raspodjeljuje u županijske zavode za javno zdravstvo i u ambulante obiteljskih liječnika. Infektolog prof. dr. Ilija Kuzman, član Stožera Ministarstva zdravstva za praćenje pandemije, podsjeća da je struka, hrvatski epidemiolozi i infektolozi, utvrdila prioritetne skupine ljudi koji će se pozvati na cijepljenje.

Virus 30 puta bio otporan
To su svi kronični bolesnici bez obzira na godine, dakle osobe koje imaju zdravstvenih problema sa sustavom za disanje, srčani bolesnici, dijabetičari, pretile osobe, zatim trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće i zdravstveni djelatnici. Prof. Kuzman ističe da nakon tri tjedna intenzivna širenja virusa još nismo na vrhuncu epidemije.

– Virus gripe A N1H1 nije mutirao. Takve izjave ili rasprave zasad nemaju nikakve osnove – tvrdi dr. Vlado Draženović, voditelj nacionalnog laboratorija za influencu. To prije svega znači da je cjepivo koje imamo učinkovito protiv pandemijskog virusa. K tome, nema mutacije koja bi epidemiološki i u odnosu na kliničku sliku odudarala od sadašnjih sojeva virusa, objašnjava dr. Draženović. A što se tiče antivirusnih lijekova, do sada je u cijelom svijetu registrirano ukupno 30 slučajeva inficiranih osoba u kojih je virus bio otporan na antivirusni lijek tamiflu.

Ključne riječi

Komentara 35

RA
rakun235
20:51 23.11.2009.

H1N1 je mutiral vec prije 15 dana,ovi vasi doktori vam opet lazu,i opet ttreba kod vas neki PRITISAK da vi nesto dobijete,dobra drzava,pa sta ste vi to kupili od Novartisa,se pitam

OB
-obrisani-
21:20 23.11.2009.

cjepivo nije nikakav wonder drug i zbog gripe ce preminuti izmedju 500 i tisucu osoba, bez obzira da li su se cjepili ili ne, jer obicnim ljudima ce biti ubrizgan placebo a samo politicari i zna se tko jos ce dobiti skupo cjepico..... pljuc.

OB
-obrisani-
20:31 23.11.2009.

Ajmo hadezeovci,esdepeovci,svi na cijepljenje.To je jedini način da vas se smijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije