Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjak za energetiku

Štern o marži na crpkama: Država treba reći 'dečki, malo se smirite, radite jeftinije'

HRT
12.10.2021.
u 23:29

- Hrvatska će biti među zadnjim zemljama koja će povisivati cijenu struje. Imamo jaku elektroprivredu. HEP je zapravo zlata vrijedan u ovoj situaciji - kazao je Ivo Milatić.

Stručnjak za energetiku Davor Štern poručio je večeras gostujući u Otvorenom da država nema prostora dirati u trošarine kako bi snizila cijene goriva, ali da bi trebala utjecati na trošak distribucija.

- Cijene nafte ne ovise samo o nafti kao derivatu, već i o svjetskim burzama te općem ekonomskom, psihološkom stanju na tržištima preko kojih se formiraju cijene. Puno se toga dogodilo, tu je pandemija, na sreću nije bilo velikih ratova, ali premalo se ulagalo u istraživanje u proizvodnju. Ugljikovodici i nafta su dugo vremena napadani kao nešto što će vrlo brzo otići u zaborav, velike tvrtke nisu dozvoljavale nove investicije u polje istraživanja i proizvodnje, a koje bi povećale proizvodnje. Promjene su se dogodile, država tu ne može puno napraviti. Mislim da nema prostora dirati u trošarine, one su dio fiskalne politike. Ima prostora vezano uz trošak distribucija. Ja kada sam bio na čelu INA-e 2000. godine naša je marža na crpkama bila 20 lipa po litri. Danas je to kuna ili kuna i pol, možda i više. Država ima mogućnosti reći "dečki malo se smirite, imate prostora malo jeftinije raditi, ističe. 

>> VIDEO Udar na džepove građana: Gorivo je od danas znatno poskupjelo!

 Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, kazao je da je vrlo izvjesno, ako se trend visine cijena nastavi, da će očito morati poskupiti i plin, Ističe Milatić.

- Znači sve što se događa hrvatskim tvrtkama, dogodit će se i tvrtkama u susjednim zemljama. Hrvatska će biti među zadnjim zemljama koja će povisivati cijenu struje. Imamo jaku elektroprivredu. HEP je zapravo zlata vrijedan u ovoj situaciji. Ne strepimo od toga da će od sutra naši računi biti veliki. No, jasno je da se ne radi o resursu koji je neiscrpan. Za sada nema zahtjeva iz HEP-a za bilo kakvo poskupljenje. Vezano i uz struju i uz plin.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, dodao je da je ove godine pušten LNG terminal koji osigurava novi dobavni pravac te da je hrvatsko skladište puno, na razini 90% u odnosu na prijašnje godine.

- U odnosu na EU, čija je popunjenost od 75%, možemo reći da smo mi sigurni s te strane. Sigurno smo što se tiče cijene i količina plina. Kada globalno govorimo o cijenama, oni koji će moći platiti više, imat će prioritet u dobavi toga plina.

Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, upozorio je da su energetika i energija teme o kojima ćemo pričati sve više

- Plinske cijevi nisu samo pitanje gospodarstva i grijanja, to je jedna vrsta oružja. Možda će u nekom drugom vremenu i cijevi za vodu biti vrsta oružja. Čeka nas jedno razdoblje koje će biti zanimljivo, dodaje.

Ističe da je Hrvatska jaka u polju obnovljivih izvora energije, ali da smo možda slabi u organizaciji sustava koji bi trebao biti bolji.

 

Ključne riječi

Komentara 16

BI
Borg i Hrvati
07:36 13.10.2021.

Čuj ovoga. Brani 7kn nameta države po litri a napada kunu marže . Lijepo li je biti hadezeov uhljeb i hvaliti harač od kojega se lijepo živi.

WA
Walter009
07:48 13.10.2021.

Superhik je među nama. Uzeti onom koji se drznuo uzimati 10% da bi dali onom koji uzims cca 60%

VG
Vgboy
05:26 13.10.2021.

Da ali i država je veći problem,previše uzima na litri goriva za krpanje rupa i plaćanje ugljena i svega kaj se šlepa na proračunu,pa i ministar financija je to i sam priznao:država previše troši,ni turizam ne može to nikako nadoknaditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije