Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar gospodarstva

Ćorić: Ako cijene goriva nastave rasti, djelovat ćemo na trošarine ili PDV

Ministar Ćorić predstavio Izvješće o komunalnom otpadu za 2020.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
12.10.2021.
u 19:26

“Svjesni smo posljedica koje povećanje cijena goriva nosi najširem krugu potrošača u Hrvatskoj, svim vozačima i njihovim obiteljima. Zato ćemo ići u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV”, rekao je Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u utorak da je Vlada svjesna negativnog učinka skupog goriva na standard građana te da će, bude li potrebno, djelovati na trošarine ili PDV.

Na novinarsko pitanje kada će država intervenirati u cijenu goriva kroz smanjenje trošarina, Ćorić je nakon sastanka koordinacije predstavnika ministarstva, Hrvatskih voda i Karlovačke županije odgovorio: "Ubrzo".

“Svjesni smo posljedica koje povećanje cijena goriva nosi najširem krugu potrošača u Hrvatskoj, svim vozačima i njihovim obiteljima. Zato ćemo ići u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV”, rekao je Ćorić.

U cijeni litre goriva, benzinskog i dizela, preko pet kuna je za trošarine i PDV i ako se nastavi trend rasta, a ne vraćanje na niže razine, premijer je dao jasne smjernice, naglašava Ćorić, “da se analiziraju opcije utjecaja na pojedine troškovne elemente u samoj cijeni”.

>> VIDEO Udar na džepove građana: Gorivo je od danas znatno poskupjelo!

Hrvatska spremna za sudjelovanje u gradnji drugoga bloka "Krškog"

Ćorić je najavio da će sljedeći tjedan u Sloveniji, na Bledu, na međuvladinom povjerenstvu Hrvatske i Slovenije “najaviti na razini ministara spremnost Hrvatske na razgovore o izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško”.

Rekao je da je HEP kao suvlasnik NE Krško već jasno najavio zainteresiranost Hrvatske za sufinanciranje gradnje drugog bloka i sudjelovanje u raspodjeli proizvedene struje, "jer nam treba stabilan i dugoročan izvor električne energije, kao i proteklih par desetljeća".

“To nam daje mogućnost da u dugom razdoblju, i nakon što 2043. prestane funkcionirati prvi blok, namirujemo dio svojih potreba iz Krškog”, rekao je Ćorić i potvrdio da je jučer s mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovicsom razgovarao o mogućnosti da pod određenim uvjetima Hrvatska namiruje svoje potrebe za strujom iz te NE Paks i to na dulje razdoblje, 10 i više godina.

Također je rekao da Hrvatska na svom prostoru, bogatom prirodnim ljepotama i s velikim udjelom turističke djelatnosti u ukupnom BDP-u, neće graditi nuklearne elektrane.

“Hrvatska je strateški usmjerena na čistu energiju, onu iz obnovljivih izvora, ali to ne znači da smijemo biti licemjerni i ne prihvatiti činjenicu da se dijelom strujom opskrbljujemo iz NE Krško, čiji smo suvlasnici i da će to tako trajati najmanje do 2043. godine”, rekao je.

Komentara 6

FE
fefellerunt
22:03 12.10.2021.

Zanimljiva je i činjenica da iako imamo najviše rezervi nafte od susjeda kod nas je gorivco najskuplje, a trošarine i pDV s enije mjenjao zadnjih 5 godina , kako to ? Tko nas sabotira? Kada se zna da je upravovo zahvaljujući vrhunskim menadžerima, koji su naravno svi odreda VSS kadar (i to ne novopečeni) sjelokupni sustav INE od 90-tih doveden u gubitke i prodan uspješnim stranim menadžerima /kompanijama na upravljanje ne bi li nam bilo bolje . u rpijevodu kako bi probrnai menadžeri zarađivali više , uz prekupce i podobne, država će se odreći dijela prihoda , što ne treb ani čuditi kada se vidi koliko se samo potpomaže građevinsku i poljoprivrednu mafiju sa kojekakvim povlasticama /poticajima. zato svi ti probrani kadrovi idu na timovanje u Francusku, ljetovanje u Španjolskoj, voze "čiste" automobile od 50 000 € i imaju nekretnine u vrijednosti nekoliko stotina tisuća eura (i milijuna)

FE
fefellerunt
21:58 12.10.2021.

Koja inteligencija i znanje isijavaju iz ovog ministra, vidi se da Plenković pažljivo bira ministre , a ovaj je već do sad pokazao neizmjerljivu inteligenciju i znanje Hrvatska ,neće graditi NE , iako su čiste , te su na manje od 50 km od njenih granica 2 NE. Netko neobrazovan bi rekao da ako dođe do havarije u nekoj od njih da bi to utjecalo i pogranično područje RH, ali ne obrazovani ministar , a siguran sam da tako misli i velika većina obrazovanih i pametnih Hrvata zna da radioaktivne čestice se zaustavljau na granici sa RH, nisu one ilegalni migranti , stoga je bolje uvoziti srtuju iz NE nego imati jednu svoju , a da je bilo neobrazovanih i glupih već bi 2000-te počeli graditi u suradnji sa ruisma ili amerima barme jedan reaktor i stime smanjili uvoz za barem trećinu . Stoga se trebamo još više zadužiti kako bi adekvatno nagradili one koje dijele diplome i svjedidžbe, jer kao i ostatak državnog korita treba cijeniti njihov trud dolaska i odlaska na posao ,ako ne uzmu bolovanje ili GO

MT
makan tahi
21:14 12.10.2021.

moj auto troši 25 litara na 100kn, upisat ču ga na solarnu jogu da gleda u sunce, možda se smanji potrošnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije