Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FONDOVI EU Hrvatska iz europskih pretpristupnih fondova povukla 290 milijuna eura

Statistika demantirala Mesića u slučaju pretpristupnih fondova

01.12.2008.
u 20:15

Iskorištenost pretpristupnih fondova Europske unije nije onako dramatično niska kako je to nedavno naznačio predsjednik Mesić. U jednome javnom istupu šef je države kazao da je Hrvatska povukla samo 5 posto iznosa koji su joj na raspolaganju iz europskih fondova, no sveobuhvatan pregled načinjen u Ministarstvu financija govori da je stanje ipak mnogo povoljnije.

Hrvatskoj je u pretpristupnim programima CARDS, Phare, ISPA i SAPARD ukupno dodijeljeno 289,8 milijuna eura. Od toga je ugovoreno 217,8 milijuna eura, odnosno 75,2 posto. Dosad je plaćeno 102,5 milijuna eura ili 47,1 posto, no rok za plaćanje i realizaciju pojedinih programa istječe tek potkraj 2011. godine. Tek tada znat će se konačni podaci.

Rok za ugovaranje programa Phare 2006. istekao je u nedjelju, 30. studenoga. Phare 2006. nosi naziv prema godini kad su sredstva odobrena, a mora se iskoristiti do 2011. Riječ je o najizdašnijem fondu u kojemu su ministarstvima i drugim tijelima državne uprave na raspolaganju bila otprilike 53 milijuna eura. No, na dan kad je istekao rok za ugovaranje ostalo je neraspoređeno otprilike 15 posto tog iznosa. Od toga je 4,5 milijuna eura postupkom javne nabave ušteđeno na natječajima, a 3,5 milijuna eura odnosi se na projekte koji su bili ili otkazani ili loše kvalitete.

Podaci su izneseni na konferenciji za novinare na kojoj su bili i ministar financija Ivan Šuker i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije