Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osamljenost

Starome uraru u trošnoj kućici vrijeme kao da je odavno stalo

'franjo2_alb_zag_291210'
Foto: ''
1/5
29.12.2010.
u 17:21

U kućici je zemljani pod, čađavi i prašnjavi zidovi, na stropu najlon, u sobici su samo stari štednjak na drva, polica sa satovima, mali stolić i stari krevet

Nakon što smo automobilom došli do kraja puta u Komoru Začretskom u općini Sveti Križ Začretje, hodali smo po seoskim puteljcima, po njivama i kroz šumu da bismo stigli do trošnog i drvenog kućerka okruženog bagremovima.  Iz unutrašnjosti se čuo starački kašalj koji je prekidao škripu smrznute ilovače pod našim cipelama. Oko kuće pobacano smeće i kolci bagrema spremni za ogrijev, na prozorima kućerka umjesto stakla stari kaput i najlon, krov pokrpan raznim materijalima. 

– Evo, tu vam živi stari Franjo Kos, napušten od svih, gotovo zaboravljen. Bio je urar kojemu su iz okolnih sela donosili satove na popravak. Žena mu je umrla prije 17 godina – objašnjavao nam je Franjo Potočki, koji nas je i vodio do svog imenjaka.

Nema ni struje ni vode

Nakon nekoliko minuta 89-godišnji Franjo otvara vrata, sav čađav i u trošnoj odjeći.

– Uđite slobodno, meni je drago da netko dođe i skrati mi vrijeme – pozvao nas je. Zemljani pod, čađavi i prašnjavi zidovi, na stropu najlon, u sobici su samo stari štednjak na drva, mali stolić, stari krevet i polica s dijelovima satova. Nema struje ni vode, sanitarnog čvora ili kupaonice. – Još nisam zapalio vatru, dulje spavam u toplom krevetu jer štedim drva za ogrjev. Micek i ja smo tako naučeni – rekao je Franjo i pokazao na svoga mačka.

Micek mu je sve

– Znate, on mi je sve – govorio je dok je Miceku davao komadiće starog keksa. – Sve radim sam. Imam nešto zemlje koju sam obrađujem, tu sijem grah, bob i krumpir. Hranim kokice, one mi nesu jaja – govorio je Franjo sa suzom ponosnom u oku. Davne 1932. godine u Zagrebu je učio urarski zanat, tamo je kao dijete živio kod sestre. 1942. vratio se u Komor, kaže zbog ljubavi. – Poslije sam služio u tri vojske – njemačkoj, domobranskoj i jugoslavenskoj, ukupno deset godina. Kad sam se vratio, popravljao sam satove. Uložio sam u alat milijun tadašnjih dinara, a sada, eto, sve stoji prekriveno prašinom – objašnjava Franjo. Prestao je popravljati ure prije dvije godine, sada živi od 700 kuna mjesečne pomoći. – Imam tranzistor, svijetlim si baterijom kad čitam novine, do kojih tu i tamo dođem. Još mi ne trebaju naočale – govorio je sada već nasmijani starac. – Ma, imam dovoljno svega, ne treba mi nikakva pomoć. Neću još dugo, sve što imam još će toliko izdržati. A niti bih što mijenjao. Možda ipak, dobro bi mi došao nekakav bolji šparhet, ja si znam napraviti štrukle, ali nemam ih gdje ispeći – govorio nam je dok nas je ispraćao sa svojeg komadića zemlje, za njega najvećeg i najljepšeg na svijetu.

Komentara 11

OB
-obrisani-
15:33 30.12.2010.

Romantika.

MB
mbili
15:35 30.12.2010.

Ovo je samo pokazatelj u kakvoj državi živimo, mnogi se kunu u vjeru, crkvu i humanost, a ovakvih je primjera oko nas bezbroj.... za plakat

Avatar ivek
ivek
19:00 30.12.2010.

aj me .. svi se moramo sramit ovi fotki,, zar u HR ima ovakve sirotinje.. di je taj novinar da ovm noni naparvimo novi dom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije