Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
padao 862 km/sat

Srušio rekord: Neustrašivi Felix skočio s visine od 29 kilometara

Zlatko Sudac
Zoran Grizelj
26.07.2012.
u 11:16

Osjećaj je posve drukčiji na visini od 27.400 metara. Kada izađete iz kapsule, nema zraka i teško je uspostaviti ravnotežu, komentirao je Felix Baumgartner

Neustrašivi austrijski padobranac Felix Baumgartner jučer je izveo skok s visine od 29 kilometara što je trostruka visina letova putničkih aviona, piše Daily Mail.

Drugi je to i ujedno novi rekordni skok 43-godišnjaka iz stratosferskih visina do kojih stigao u zatvorenoj kapsuli nošenoj helijevim balonom, a kako sam priznaje, isto namjerava ponoviti i sljedećeg mjeseca i to s visine od 37 kilometara.

Proslavljeni svjetski padobranac, nadaleko poznat po ekstremnim skokovima poput onoga sa 101. kata tajvanskog nebodera, proveo je tri minute i 48 sekundi u slobodnom padu prije negoli je uspio otvoriti padobran.

– Osjećaj je posve drukčiji na visini od 27.400 metara. Kada izađete iz kapsule, nema zraka i teško je uspostaviti ravnotežu – komentirao je nakon uspješnog slijetanja na Zemljinu površinu u blizini novomeksičkog grada Roswella Felix. Ovim je skokom oborio vlastiti rekord od 16. ožujka kada je skočio s visine od 22 kilometra.

Procjenjuje se da je Felix u slobodnom padu dosegao brzinu od 862 kilometra na sat, ali još nije zadovoljan i neće se zaustaviti u probijanju rekorda sve dok vlastitim tijelom ne dosegne brzinu zvuka.

Pothvat ne bi bio izvediv bez pomoći NASA-e koja je austrijskom entuzijastu za projekt ''Stratos'' osigurala opremu, ali i posebno astronautsko odijelo bez kojih ne bi mogao preživjeti na velikim visinama. Američka svemirska agencija na taj način želi prikupiti iskustva koja bi mogla upotrijebiti za razvijanje sustava evakuacije u raketnim brodovima.

Skok  iz baze u Novom Meksiku pomno je nadgledao rekorder Joe Kittinger (84) koji je legendarni skok s visine od 31 kilometra izveo prije 52 godine.

>>'Hrvatska Vlada i NASA u Virovitici grade prvu svemirsku stanicu'!

Komentara 11

AB
al_bundy
12:28 26.07.2012.

zato kaj to ne piše novinar, nego "novinar"... sad ubrzo slijedi ispravak teksta, tako da se uopće neće znati o čemu si ti pisao/la...

GB
greza_beštija
13:10 26.07.2012.

Opremu nije osigurala NASA, već je cijeli projekt pokrenuo i financirao Red Bull. Zove se 'Red Bull Stratos' i u timu koji stoji iza Felixa ima i stručnjaka iz NASE. A ovo je još jedan projekt (kao i SpaceX) koji pokazuje inertnost, manjak sredstava i tromost američke svemirske agencije. Stvar se privatizira sve više. Malo provjerite činjenice. A Felix još nije rekorder - biti će kad nadmaši Kittingera.

DU
Deleted user
12:02 26.07.2012.

Cek malo stariji gospodin je skocio s 31km, a ovaj sa 29. Pa kako je onda on "novi" rekorder?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije