Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proboj na Šibenski most

'Srbi su pogodili kamion s eksplozivom. Udarni val me odbacio, osjetio sam veliku toplinu'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/2
24.09.2019.
u 08:00

Neprijatelj je prikupio veliku oklopnu i topničku potporu, no uz nedovoljan broj pješačkih snaga i otvorene bokove naspram utvrđenih položaja hrvatskih snaga u Stankovcima i Skradinu.

Zbog potrebe hitnog djelovanja neprijateljskih snaga, deblokade velikih skladišta i velikog broja ratnih brodova iz remintnog brodogradilišta koje će preuzeti HV, u rujnu 1991. godine pokrenut je neprijateljski proboj u smjeru Šibenskog mosta.

Za tu svrhu prikupljena je velika oklopna i topnička potpora, no uz nedovoljan broj pješačkih snaga i otvorene bokove naspram utvrđenih položaja hrvatskih snaga u Stankovcima i Skradinu. Neprijateljska napadna kolona, iskoristivši nebranjeni međuprostor, bez otpora je krenula i došla do samog platoa pred Šibenskim mostom i tamošnjim motelom, gdje su ga dočekale iznenađene, malobrojne, netom poslane i slabo naoružane hrvatske snage.

Tijekom borbenih djelovanja, jedan od tri neprijateljska tenka koji su se probili oštećen je, no drugi je pogodio kamion s eksplozivom namijenjenim rušenju mosta. Došlo je do silovite eksplozije, a neprijateljske snage odustaju od prelaska. Dolazi do preusmjeravanja neprijateljskih snaga u smjeru Vodica, gdje nailazi na otpor.

Svjestan da je u okruženju, kolona koja je krenula prema Vodicama zaustavlja se pred Vodicama, misleći da joj dolazi delegacija koja će pregovarati o uvjetima predaje, dok je hrvatska strana došla s informacijom o predaji neprijatelja. Kako je zaustavljen i na bočnim prilazima Vodicama, svjestan svoje situacije, neprijatelj se povlači u smjeru mosta. U međuvremenu, hrvatske snage preuzimaju obalnu bitnicu Žirje, čime, uz postojeću artiljerijsku potporu, hrvatske snage preuzimaju inicijativu.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Komentara 25

KA
kapunjohan
09:25 24.09.2019.

Mnogi današnji političari žele domovinski rat relativizirativi kao nešto sporedno i nevažno, naravno tako žele to prikazati i Srbi i za sve optužiti Hrvatsku. Antifašisti kažu, da su oni stvorili današnju Hrvatsku ali domovinski rat i žrtve hrvatskog naroda ihh sve demantiraju. Hrvatska je jedina evropska država, koja se dva puta u pedeset godina, borila oružjem za svoju samostalnost. Tako smo izgubili mnogo ljudi ,materijalni resursa i moralni vrijednota, koje se u svakom ratu malo iskvare a za to popraviti trebaju godine . Treba više raditi na nacionalnom ponosu , to nije onaj često prozivani nacionalizam , nego pzitivna snaga jednog naroda ili ti države i netreba nas brinuti što bi to nekim smetalo.

LE
lemy
08:42 26.09.2019.

Milošević je rekao Martiću - ubi se kada ga je ovaj na dan Oluje pitao što da radi. Točno to trebaju napraviti neki na ovom postu npr.hrljkus koji još ne dišu na hrvatski način. Nisu svijesni što govore ili suu iz redova Kos ili UDBE.

Avatar krcedolac
krcedolac
16:40 24.09.2019.

Rat još traje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije