Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Šibenski most

VIDEO Rujanski rat: 'Četnici su nam otkrili važne informacije, pripremali su zasjedu'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/3
23.09.2019.
u 12:06

S obzirom na to da je Šibenik bio glavni cilj napadnih djelovanja, a zbog velikog broja brodova Jugoslavenske Ratne Mornarice koje bi HV preuzeo u tamošnjem remontnom brodogradilištu i time bitno promijenio situaciju na Jadranu, izvršen je napad na Skradin.

Zauzevši prostor u trokutu Stankovci – Đevrske – Skradin, 5. korpus iz Knina, uz potporu pobunjenika, pokreće napad na Skradin.

Skradin i Stankovci imali su koncentriranu i strateški povoljno postavljenu obranu. S obzirom na to da je Šibenik bio glavni cilj napadnih djelovanja, a zbog velikog broja brodova Jugoslavenske Ratne Mornarice koje bi HV preuzeo u tamošnjem remontnom brodogradilištu i time bitno promijenio situaciju na Jadranu, izvršen je napad na Skradin.

Iz Skradina je vodio most na lijevu stranu obale Krke i probojem u Skradin neprijateljske snage bi se povezale sa snagama koje su išle iz smjera Knin – Drniš i izbile pred sam Šibenik. Neprijatelj poduzima oklopno-pješački napad na Veliku Glavu, stratešku uzvisinu iznad Skradina. Povoljni položaji obrane, uz snažan otpor Specijalne policije PU Šibenik i pripadnika 113. brigade, zaustavljaju ovaj napad.

Velika Glava tijekom cijelog rata bit će poprište stalnih sukoba unatoč primirjima, no neprijatelj nikad nije uzeo ovaj dominantni vrh. Odbijanje napada na Veliku Glavu, osim što je značio obranu Skradina, uz odbijanje napada na smjeru Knin – Drniš – Šibenik, doveo je u vrlo nepovoljnu poziciju neprijateljske snage koje su morale izvršiti proboj do Šibenika, što će biti od presudnog značaja za obranu Šibenskog mosta i samog Šibenika.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Komentara 46

Avatar SvGera
SvGera
14:19 23.09.2019.

Ne, mi ne živimo u ratu ali se na važne obljetnice volimo s ponosom sjetiti važnih bitaka koje su odredile daljnji rat a jedna od njih je bila bitka za Šibenik.... pa neka pati koga smeta,

Avatar Croatino
Croatino
14:08 23.09.2019.

Mora se to ponavljati i cesce, jer dan danas se nisu smirili sa cinjenicom da RH postoji. To se vidi iz svih izjava Vucica, Dacica u Vulina. Bili i ostali agresori, jos uvjek ih grize poraz i rade na destabilizaciji RH, uz pomoc Pupija i slicnih

DU
Deleted user
15:59 23.09.2019.

Srbići nam nikada nisu oprostili ovaj strašan poraz i da mogu sutra bi nas napali da dođu na svoju željenu granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije