Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sporazum CETA ušao u produžetke – Valonci još ne žele popustiti

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade zapeo jer valonski političari smatraju da nosi negativne aspekte globalizacije
26. listopada 2016. u 22:00 1 komentara 405 prikaza
ceta
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

CETA, sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, trebao je biti svečano potpisan sutra na europsko-kanadskom summitu u Bruxellesu, no zbog protivljenja belgijske pokrajine Valonije danas poslijepodne izgledalo je kao da od potpisivanja neće biti ništa. Ipak, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još je danas prijepodne zvučao optimistično kad je najavio kompromis s Valoncima.

Donald Tusk Ugovor o slobodnoj razmjeni Valonija tvrdi da neće biti moguće poštivati ultimatum EU-a nad CETA-om Europska unija Srušili pregovore Odbili CETA-u jer u njoj vide kapitalističku zavjeru protiv čovječanstva

Kako je dan odmicao, to se još nije dogodilo (barem ne do zaključenja ovog izdanja), iako je Komisija nastojala ponuditi ustupke valonskom parlamentu. Kanadski premijer Justin Trudeau vjerojatno neće dolaziti u Bruxelles, no kako se danas još nije znalo hoće li se dogoditi prekretnica u posljednji tren tako je i Trudeau čekao napet kao puška, spreman naložiti paljenje motora na zrakoplovu čim iz Bruxellesa stigne signal.

Valonija je jedna od triju regija u Belgiji čiji regionalni parlamenti imaju ovlasti obično rezervirane ekskluzivno za nacionalne parlamente. Potpisivanje CETA-e zapelo je jer valonski političari ne žele prihvatiti sporazum za koji smatraju da nosi sa sobom negativne aspekte globalizacije. Ipak, jedan drugi belgijski regionalni čelnik rekao je danas da očekuje da će problem uskoro biti riješen.

– Uvjeren sam da će Belgija uskoro moći potpisati CETA-u. Napredovali smo u pregovorima – rekao je Oliver Paasch, lider njemačke jezične zajednice u Belgiji, koja također ima svoj parlament.

>> U EU se 2000 gradova proglasilo slobodnim od TTIP-a i CETA-e

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Prekobrda:

    Pod hitno treba donjeti zakon kojim se zabranjuje vladi potpis bilo kakvog sporazuma bez referenduma na kojem je izlaznost ispod 75%.