Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE NAD ŽENAMA

Socijaldemokrati apeliraju na suca Dobronića: Strože kažnjavajte femicid

Domagoja Hajduković i Ivana Posavec Krivec u Saboru održali konferenciju za medije
Patrik Macek/PIXSELL
22.09.2022.
u 12:43

Postoje vrlo konkretni potezi koje samo Vrhovni sud može napraviti, a radi se o zaštitnim mjerama koje suci izriču počiniteljima nasilja. Naime, koga zapravo štite zaštitne mjere u slučajevima obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja? Dvanaest je žrtava femicida u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj. Više od jedne mjesečno. Nedopustivo! - pišu Socijaldemokrati

Klub stranke Socijaldemokrati poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću. Osim što u njemu izražavaju zabrinutost zbog porasta rodno uvjetovanog nasilja u Hrvatskoj Socijaldemokrati apeliraju na Dobronića da kao novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda RH napravio ono što je u skladu s njegovim ovlastima, a kako bi se što brže i što više smanji broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja.

- Postoje vrlo konkretni potezi koje samo Vrhovni sud može napraviti, a radi se o zaštitnim mjerama koje suci izriču počiniteljima nasilja. Naime, koga zapravo štite zaštitne mjere u slučajevima obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja? Dvanaest je žrtava femicida u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj. Više od jedne mjesečno. Nedopustivo! - pišu Socijaldemokrati predsjedniku Vrhovnog suda te upozoravaju kako mjere koje su se izricale u brojnim dosadašnjim slučajevima nasilja koja su u konačnici rezultirala femicidom, očito nisu zaštitile te žene, a u većini slučajeva se radilo o već kažnjavanim nasilnicima. Zaštitne mjere, drže Socijaldemokrati, svakako moraju biti strože, moraju biti temeljene na kvalitetnim sigurnosnim provjerama i odgovornom razmišljanju prema žrtvi, moraju biti bolje kontrolirane u provedbi i sasvim sigurno moraju biti jasno propisane i ujednačeno se provoditi u cijeloj Hrvatskoj.

- Apeliramo na Vas, kao predsjednika Vrhovnog suda, da obratite pozornost na ovu tematiku te da se u skladu sa svojim ovlastima, uhvatite u koštac s ovim problemom. Služba Vrhovnog suda RH za evidenciju, praćenje i proučavanje sudske prakse, može analizirati dosadašnje prakse i promijeniti ih. Može donijeti nove smjernice o propisivanju i provedbi strožih, učinkovitijih zaštitnih mjera te osigurati da su ujednačene na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. A to je nešto što samo Vi, poštovani g. Dobronić, možete inicirati. Apeliramo da tako i napravite - stoji u pismu koje je u ime Socijaldemokrata potpisala predsjednica Kluba te stranke Ivana Posavec Krivec.

Komentara 1

SP
Stari panj
13:06 22.09.2022.

Gledam MUP-ovu statistiku žrtava kaznenih djela prema životu i tijelu za prošlu godinu, u 70% slučajeva su žrtve muškarci. Zašto se onda stavlja naglasak na femicid? Očito su lijeve udruge dobile takav zadatak od poslodavaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije