Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIJALNI SUSTAV

Ministar Piletić: Podržavam prijedlog pravobraniteljice da se pedofilima ukine rad za opće dobro

Zagreb: Ministar Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.09.2022.
u 21:08

Naveo je da je prošle godine zabilježeno više od 10 tisuća slučajeva nasilja u obitelji u Hrvatskoj. Kazao je da se radi na edukaciji i da ima mjesta u sigurnim kućama. Napomenuo je kako u šest županija nisu postojale sigurne kuće, a sad su u tijeku završeci radova na njima.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je otkriveni propust u sustavu koji je omogućio da je pedofilu određen rad za opće dobro u udruzi koja radi s djecom, kao i nedavni slučaj ubojstva u Novskoj.

"U ovakvim situacijama alarm nikad ne smije prestati zvoniti, susrećemo se s ovime nažalost često. U ovoj situaciji, u Novskoj smo imali jedan femicid i jedna je obitelj uništena. Nakon takvog slučaja moramo se propitkivati, opravdano se pitamo jesmo li napravili sve što smo mogli", rekao je za Dnevnik Nove TV.

On je osobno poznavao žrtvu i ubojicu, ali ne misli da je postojala opravdana sumnja za nekakav strah ili slučaj zlostavljanja.

"Ja takvih saznanja nisam imao, bio sam u kontaktu i sa žrtvom i s počiniteljem, i eto, zgroženi smo svi ovakvim slučajevima. Sigurno sustav socijalne skrbi nije imao nikakve podatke da se nešto u toj obitelji događa. Nije bilo prijava za nasilje u obitelji - međutim, to ne opravdava nikoga. Dakle, zaista alarm slušamo stalno i nastojimo reagirati od prvog dana mandata, kao što je i predsjednik Vlade već napomenuo", rekao je Piletić.

Naveo je da je prošle godine zabilježeno više od 10 tisuća slučajeva nasilja u obitelji u Hrvatskoj. Kazao je da se radi na edukaciji i da ima mjesta u sigurnim kućama. Napomenuo je kako u šest županija nisu postojale sigurne kuće, a sad su u tijeku završeci radova na njima.

Podržao prijedlog pravobraniteljice

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predložila je da se pedofilima ukine kažnjavanje radom za opće dobro nakon što se otkrilo da je osuđeni pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama, što je podržao i resorni ministar.

"Podržavam inicijativu pravobraniteljice da se ta vrsta kazne ukine za ovakve prijestupnike. Međutim, ministarstvo rada je i prije ovog slučaja u predloženoj izmjeni dopune zakona o radu stavilo odredbu da nitko tko radi u sustavu s djecom - igraonicama, odgojno obrazovnim ustanovama da im se ne dopusti da rade s djecom bez potvrde o nekažnjavanju", rekao je Piletić za Dnevnik Nove TV.

Osvrnuo se i na pitanje dostupnosti registra pedofila i zlostavljača.

 "Pitanje je kome treba biti dostupan, već sam spomenuo da postoji očevidnik koji dopušta da se podaci razmjenjuju među ustanovama. To sporo ide, naravno da sporo ide, ali ova Vlada je postavila sve moguće alate da sustav funkcionira i da svi oni koji trebaju pravodobno reagirati u ovakvom slučaju i reagiraju", rekao je.

VIDEO: Mjere za uštedu na snazi u Njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

Komentara 2

ZD
zdenkoj
08:31 02.09.2022.

Ma bravo čudesno podržavanje.

DO
DomagojMarić
21:19 01.09.2022.

Super! Zabranimo pedofilima da čiste ulice i javne zahode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije