Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobri pastir

Snimljen dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu

Flavijan Šolc
Foto: Branimir Bradarić
1/2
30.03.2019.
u 13:30

Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu

U produkciji Udruge ''Dr. Ante Starčević'' iz Tovarnika završen je dokumentarni film pod nazivom „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića. Radi se o filmu koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu i koji prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata.

Kako se navodi u priopćenju Udruge scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je fra Flavijan Šolc boravio i djelovao (Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka).

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 06. 1952. godine u Zagrebu. U borovo naselje dolazi 1962. godine sa zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U Varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

Film će se predstaviti gradovima i mjestima u kojima je djelovo pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije