Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto projekt stoji?

Rodna kuća A. G. Matoša talac je višegodišnje sudske trakavice

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/8
08.02.2018.
u 18:09

Matica hrvatska u obnovu je uložila 200.000 kn koje traži natrag. Prije nego što je izbačen iz Matice, bivši član lokalnog ogranka Željko Anić prepisao je zemljište na svoje Društvo Antuna Gustava Matoša.

Iako je od početka projekta obnove i opremanja rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku prošlo 20 godina, ona ni do danas nije završena, a prema svemu što se događa pitanje je i hoće li ikada biti i hoće li služiti svrsi, onako kako je projekt zamišljen.

Naime, sudskom presudom Društvo Antuna Gustava Matoša mora Matici hrvatskoj vratiti pozajmicu s pripadajućim kamatama. Kako oni nemaju sredstava, dug bi mogao biti naplaćen i javnom dražbom.

– Kada smo krenuli u realizaciju projekta, središnjica Matice hrvatske posudila nam je nekih 200.000 kuna (26.844 eura) kako bismo mogli početi s radovima. Kasnije su izostale očekivane uplate za realizaciju projekta od Općine Tovarnik i Vukovarsko-srijemske županije. Središnjica Matice tužila nas je, a i mi smo podnijeli protutužbu poslije čega smo izbačeni iz Matice hrvatske – rekao je nekadašnji predsjednik ogranka Matice hrvatske Tovarnik Željko Anić, koji je postao i predsjednik novoosnovane udruge Društva Antuna Gustava Matoša koja je na sebe preuzela realizaciju projekta. Zbog svega što se događa projekt izgradnje stoji već šest godina bez ikakvih izgleda da će u skoro vrijeme biti nastavljen. Cijena kompletnog projekta iznosi oko 23,5 milijuna kuna, a do sada je u njegovu realizaciju uloženo oko 11 milijuna kuna.

– Nevjerojatno je s koliko se energije u Matici hrvatskoj trude zaustaviti realizaciju projekta. Smatram da bi trebali biti ponosni što će jedan istaknuti hrvatski književnik kao što je Matoš dobiti rodnu kuću u kojoj će se moći doznati više o njegovu radu i djelovanju – rekao je u razgovoru za Večernji list Anić.

Odgovarajući na optužbe, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić kaže da je sve zapravo čisto i da je sud rekao svoje. Kaže i da dug postoji 15 godina, da je on s kamatama narastao na više od 800.000 kuna i da sada sudac treba odrediti datum javne dražbe kako bi se Matica naplatila.

– Matica hrvatska učinila je sve što je mogla zakonski, moralno i proceduralno. Uostalom, sud je rekao svoje, a i Vrhovni sud odbio ih je tako da nema ničega spornog. Ovo nije moj privatni novac s kojim ja mogu raditi što hoću, nego je to novac Matice hrvatske koja je uglavnom financirana iz državnog proračuna. Ne možemo ga posuditi nekome, a da ga ne dobijemo natrag – rekao je Zorislav Lukić.

Dodao je i da projekt obnove Matoševe rodne kuće nikada nije bio projekt Matice hrvatske te da je novac uzet od njih, a da je s namjerom da se ne vrati ogranak Matice u Tovarniku ugašen. Prije toga sva imovina i zemljište na kojem se nalazi objekt prebačeni su na udrugu Društvo Antuna Gustava Matoša!

Komentara 8

DU
dunhill
20:28 30.03.2018.

Na žalost, Matica hrvatska je danas postala sve ono protiv čega se sama desetljećima borila. Nekada je sama bila najveći zviždač protiv komunističkog sistema, protiv vladajučeg jednoumlja i partije, a dok danas pak sudi, hapsi i proganja sve one koji misle drugačije, pa čak i one iz vlastitih redova (npr. slučaj tajnika Turine iz 2012.?!) a posebice ako se njoj i njenoj vladajućoj kliki suprotstave. Gdje je nestao onaj istinski hrvatski duh matičarstva? Gdje je nestalo ono pravo i istinsko hrvatsko "zviždaštvo", borba protiv opresije, jednoumlja, nejednakosti, netolerancije, mržnje, rasizma....

DU
dunhill
17:43 31.03.2018.

Na žalost, Matica hrvatska je danas postala sve ono protiv čega se sama desetljećima borila. Nekada je sama bila najveći zviždač protiv komunističkog sistema, protiv vladajučeg jednoumlja i partije, a dok danas pak sudi, hapsi i proganja sve one koji misle drugačije, pa čak i one iz vlastitih redova (npr. ovaj slučaj sa AGM Tovarnik Ili, pak, slučaj bivšeg tajnika Turine iz 2012?!) a posebice ako se njoj i njenoj vladajućoj kliki, posebno Lukiću osobno, suprotstave. Gdje je nestao onaj istinski hrvatski duh matičarstva? Gdje je nestalo ono pravo i istinsko hrvatsko "zviždaštvo", borba protiv opresije, jednoumlja, nejednakosti, netolerancije, mržnje, rasizma. Cinizam i ironija glavnog tajnika Lukića o trošenju sredstava Državnog proračuna! S jedne strane bacu milijuni na njemu bitne projekte (Matica je u 25 godina dobila preko 300 milijuna Kn!) a s druge strane progone jednu malu požrtvovnu udrugu AGM po sudovima za 200.000 kn ....

ME
medvedgrad
14:02 03.04.2018.

Koji je ovaj Lukić demagog , farba oči hrvatskoj državi, hrvatskom narodu i svojim matičinim članovima, tu progoni AGM za 200.000 Kn već deset godina po sudovima kao neki tobožnji legalist. A koliko su milijuna on i njegov Zidić podijelili samo sebi i svojim „urednicima“ krivotvorenih filmova i za tobožnje velike matičine nikad zaživjele projekte? Ali doći će i njemu kraj, pravda će pobijediti, kada progleda napačeni hrvatski narod koji ovakve uhljebe i udbaše trpi godinama. Maticom trebaju upravljati istinski domoljubi i Hrvati a ne ovakvi bankomati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije