Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene zakona

Službenicima umjesto rješenja o namještenju ugovor o radu?

12.09.2013., Koturaska 69, Zagreb - Orbico organizirao konferenciju za medije povodom ulaganja u JV s indonezijskom firmom Global Putra International. Branko Roglic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
10.06.2014.
u 16:13

Ministarstvo uprave potvrdilo nam je da se pripremaju izmjene Zakona o državnim službenicima, no uputili su nas na Ministarstvo rada koje je dobilo, kako kažu, za deficit znatno važniji zadatak izrade izmjena Zakona o plaćama u javnim službama. U oba resora vlada potpuna zavjera šutnje

Bez obzira na otpore, Zakon o radu sigurno će uskoro biti na stolu u Banskim dvorima, no spremna su još dva zakona kojima se regulira javni sektor i sustav nagrađivanja javnog sektora, najavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na tradicionalnom okupljanju gospodarstvenika Dan poduzetnika, koji je u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održan u ponedjeljak u hotelu Westin pod nazivom "Vrijeme promjena".

Međutim, ni sam potpredsjednik Grčić poduzetnicima nije još mogao iznijeti bilo kakve detalje izmjena, pa čak ni dati procjenu kada bi se ta dva zakona mogla naći pred Vladom. Stoga i poduzetnici zasad ostaju suzdržani u ocjenama ovih najava, iako od ovih zakona imaju velika očekivanja, o čemu svjedoči i velika pozornost koju je status državnih i javnih službi u funkciji razvoja gospodarstva dobio u govorima najvećih hrvatskih poslodavca na Danu poduzetnika.

Zavjera šutnje

U resornim ministarstvima informacije o ovim dugo najavljivanim zakonima daju tek na kapaljku. Ministarstvo uprave potvrdilo nam je da se pripremaju izmjene Zakona o državnim službenicima, no uputili su nas na Ministarstvo rada koje je dobilo, kako kažu, za deficit znatno važniji zadatak izrade izmjena Zakona o plaćama u javnim službama. U oba resora vlada potpuna zavjera šutnje o zakonskim prekrajanjima, no zanimljivo je da ipak ne odbacuju prijašnje najave iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva vanjskih poslova, pa i samog Ministarstva rada, kako će se težiti da se umjesto Zakona o državnim službenicima i na činovnike primjenjuje Zakon o radu. Drugim riječima, 60-ak tisuća državnih službenika ne bi imalo rješenja o namještenju, nego bi dobivali ugovor o radu. No, to nam u Ministarstvu uprave nisu mogli potvrditi. Kažu tek da će se neki procesi iz tog zakona uvelike pojednostavniti.

Premda se o nužnosti izmjena ovih zakona već dugo razgovara, očito je da su novi zakonski okviri još u povojima i da se tek pripremaju prvi nacrti, ali ih je najavio sam potpredsjednik Vlade Grčić potaknut nizom kritika upućenih iz redova poduzetnika na razinu usluge koju javni servis gospodarstvu pruža u Hrvatskoj. Branko Roglić, predsjednik Grupe Orbico, dobio je aplauz za govor u kojem iznosi svoje iskustvo i usporedbu hrvatske i administracije u Poljskoj.

"U Poljskoj službenik radi za poduzetnika, a kod nas vas službenik uvjerava da to što želite nema smisla", kaže Roglić. Zaključuje da, dok god se ne počne vrednovati rad u kancelarijama, gospodarstvenici u Hrvatskoj neće na "zelenu granu". Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je kako se nijedan organizam neće promijeniti sam na svoju štetu.

Čekanje Vlade

"Neće se administracija sama reducirati, poticaj mora doći izvana, od Vlade, kojoj u ovom slučaju treba plan i konsenzus svih", poručio je Mudrinić, upozoravajući da će se, ako se ne krene hrabro u taj pothvat, životariti do nove Vlade, kojoj će opet trebati pola godine za ustrojavanje i godinu da shvati što je zatekla. "Vremena za to nemamo", poručuje Mudrinić. Zaključuje i kako smo mi u Hrvatskoj i od socijalizma i od kapitalizma preuzeli najgore te da se u državi mora početi cijeniti rad, obrazovanje i odgovornost, i to ne evolucijski, nego "skokovitim pristupom".

>>Scenarij nam je poznat: prvo smanjenje plaće pa ostaneš bez posla

Komentara 3

NV
novo vriijeme
19:44 10.06.2014.

Ali za vrednovanje rada u državnom sektoru su potrebna akreditacijska tijela koja postavljaju kriterije i vrednuju ga. Ako će to biti samo šefovi po svojimkriterijima onda se zna kako ćese dijeliti plaće.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
19:07 10.06.2014.

Valjda će konačno i mag. geod. koji rade u DGU (katastru) biti konačno plaća nešto veća od 4400, koliko im je sada....tako da koliko god se oni trudili raditi savjesno i odgovorno, portir si uzima mito i na kraju "zaradi"" plaću jednog pročelnika....

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
16:34 10.06.2014.

'Uživamo u svim blagodatima krize jer odbijamo promjene' Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije