Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Fico

Slovački premijer šokirao izjavom: 'Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas'

Slovak PM Fico and Hungarian PM Orban hold a joint press conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/7
23.01.2024.
u 20:44

Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život, rekao je slovački premijer

Slovački premijer Robert Fico u utorak je inzistirao da se život u ukrajinskoj metropoli odvija "potpuno normalno" i da nema rata, dan prije svoga prvog sastanka s ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev.

Fico, koji je preuzeo vlast u listopadu i zaokrenuo smjer slovačke vanjske politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na brifingu za medije na istoku Slovačke. Trebao bi se sastati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u srijedu u zapadnoukrajinskom gradu Užgorodu.

Novinar je upitao Ficu bi li bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije. "Postoji sukob koji je lokaliziran", odgovorio je Fico, upitavši: "Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život."

VEZANI ČLANCI: 

Dodao je da je praktičnije naći se u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja. Fico je i ranije davao izjave koje su zrcalile njegov proruski stav. Mnogi drugi strani čelnici putovali su u Kijev - vlakom, zbog opasnosti od zračnih napada - kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini.

Od početka rata, 967 zračnih sirena oglasilo se u Kijevu, u trajanju od ukupno 1133 sata. Gradski prijevoz bivao je obustavljen tijekom takvih uzbuna, a metro i druga podzemna područja služila su kao skloništa. Zračni napadi i uzbune ponovno su narušili jutarnji mir Kijeva u utorak, a dužnosnici kažu da je 20 ljudi, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ranjeno. Barem šest osoba poginulo je u napadima na druge gradove.

I dok je Fico obustavio vojnu pomoć Ukrajini, dopustio je da slovački proizvođači oružja i streljiva nastave svoju prodaju Ukrajini. Rekao je da vojna pomoć samo produžuje rat, a da su za mir potrebni kompromisi – unatoč ukrajinskim i zapadnim stavovima da će Ukrajina pasti bez zapadne vojne potpore. Fico je rekao da Ukrajina može dobiti EU sredstva te je uvjetno podržao ukrajinsko članstvo u EU, no rekao je da će blokirati pokušaj zemlje da se pridruži NATO savezu.

GALERIJA Pogledajte kako se živjelo tijekom 2023. godine s ratom u Ukrajini

Slovak PM Fico and Hungarian PM Orban hold a joint press conference in Budapest
1/27

Komentara 23

JU
JustinCase
21:31 23.01.2024.

Ovo je sramotno od moderatora da dopusta ovakav rijecnik pojedinih diskutanata. Smduljak, ograniceni, itd. su rijeci koje se inace ne toleriraju u raspravama na VL forumima. Znam sta ce se sad dogoditi... moj komentar ce biti izbrisan i kao da se nista ne dogadja. Zauzmite neutralnost, koliko god je nezgodna za poneke citatelje i nije u skladu s njihovom agendom. i "vjerovanjima "

FU
Fusnota
20:58 23.01.2024.

drug kaplar iz KgB mu javio da Ukrajinci sami sebe bombardiraju , uostalom vidi se na fotografijama sve jasno.

KR
Krug
21:31 23.01.2024.

Fico je također izjavio da Amerika kontrolira Ukrajinu od 2014 od Majdana. Ukrajina nije suverena i neovisna država već pod kontrolom Amerike. Fico zna zašto se vodi ovaj proxy rat i tko ga gura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije