Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UCJENA IZMIČE KONTROLI

Odluka koja je izazvala frustracije u Bruxsellesu: 'Orban sada zna svoju cijenu. I neće pojeftiniti'

European Union leaders summit in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/4
23.01.2024.
u 15:12

Rohac piše kako je takva kritika zastupnika razumljiva — kao i zabrinutost da Orbánova ucjena izmiče kontroli jer se mađarskog premijera smatra kao petokolonaša ruskog predsjednika Vladimira Putina unutar EU-a, i koji koristi europska sredstva kako bi se dodatno učvrstio na vlasti.

Odluka Europske komisije da deblokira 10,2 milijarde eura kohezijskih fondova za Mađarsku , kako bi se premijer Viktor Orbán suzdržao od opstruiranja pristupnih pregovora Ukrajine, izazvala je frustraciju u Bruxellesu i šire, piše Politico u autorskom tekstu Dalibora Rohaca sa Američkog enterprise instituta u Washingtonu. U tekstu se ističe kako su neki optužili zbog toga Komisiju da je odustala od svoje uloge čuvara ugovora EU-a i umjesto toga postala "kućni ljubimac država članica", kako je rekla zastupnica Europskog parlamenta Sophie in 't Veld .

Njezin kolega iz Zelenih Daniel Freund nazvao je takvu strategiju Komisije neodrživom, napomenuvši da će “Orbán i dalje imati 72 prilike staviti veto na ukrajinsko članstvo u EU. Sada zna svoju cijenu. I neće pojeftiniti.”

Rohac piše kako je takva kritika zastupnika razumljiva — kao i zabrinutost da Orbánova ucjena izmiče kontroli jer se mađarskog premijera smatra kao petokolonaša ruskog predsjednika Vladimira Putina unutar EU-a, i koji koristi europska sredstva kako bi se dodatno učvrstio na vlasti. Ipak, Rohac ističe i to kako su pokušaji da se situacija popravi pokretanjem tužbe protiv Europske komisije i pozivom da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Europskom vijeću odvojeni od stvarnosti — i beskorisni.

Naime, Rohac piše kako je zeleno svjetlo ukrajinskim pregovorima o pristupanju EU-u u stvarnom vremenu bilo neophodno — pogotovo jer se Kijev sve više bori da međunarodna koalicija koja ga podupire ostane ujedinjena i predan. A iako je odluka bila jednoglasna, sve je ukazivalo na to da je Orbán spreman sve pokvariti.

VEZANI ČLANCI 

Rohac sada napominje kako su Freund i njegovi kolege zastupnici u jednom sigurno u pravu - pred nama su mnoge točke na kojima će Mađarska moći spriječiti pristupanje Ukrajine. Komisija jedva da je započela proces "screeninga" ukrajinskog zakonodavstva - koji obično traje između jedne i dvije godine - nakon čega će EU morati zajednički usvojiti svoju zajedničku pregovaračku poziciju. A za zatvaranje svakog pregovaračkog poglavlja - kojih ima 35 - bit će potreban jednoglasan pristanak svih zemalja članica.

Štoviše, čak i kad bi se ostavila po strani neizbježna mogućnost da se druge zemlje članice protive napretku Ukrajine tijekom pregovora o pristupanju, ideja da bi EU mogla zaobići mađarski izazov oduzimanjem Budimpešti prava glasa je fantazija. Korištenje članka 7., koji daje tu mogućnost, za to bi zahtijevalo jednoglasnost svih ostalih zemalja članica EU - uključujući Slovačku pod novim kontroverznim premijerom Robertom Ficom, Rumunjsku pod njezinom reakcionarnom vladajućom koalicijom, kao i sve druge koje bi mogle imati opravdane strahove da bi mogle biti sljedeće, ako se to napravi s Mađarskom i oduzme joj se pravo glasa.

Ujedno podsjeća i kako je korupcija, za koju se Orban proziva, endemska u cijeloj postkomunističkoj istočnoj Europi - ne samo u Mađarskoj. Na primjer, dodaje, nova poljska vlada nastoji poništiti politizaciju javnih medija i sudova u zemlji pod prethodnom vladom Stranke prava i pravde (PiS) — iako ovaj inherentno politizirani proces privlači oskudne kritike europskih institucija. Za razliku od kritika Orbana. 'Ništa od ovoga ne oslobađa Orbana ili PiS-a. Međutim, to sugerira da se trenutni izazov Europe ne može promatrati samo kroz tehnokratske leće. Umjesto toga, ono što bi bilo od pomoći jest kada bi Bruxelles i zemlje članice postale okretnije u radu oko problematičnog EU-a, umjesto da osciliraju između ciničnog prilagođavanja i legalističkog stajališta', poručuje Dalibor Rohac.

GALERIJA Ukrajina ima novo moćno oružje

European Union leaders summit in Brussels
1/11

Iako će pristupanje Ukrajine zahtijevat će niz jednoglasnih odluka Rohac dodaje da je i bez Mađarske moguće proevsti dio drugih stvari, među kojima i nastavak financiranja Ukrajine. Ako je cijeli EU, osim Mađarske, odlučan pomoći ukrajinskim javnim financijama da prežive sljedeće tri godine, nema razloga za još jednu rundu pogađanja s Budimpeštom na predstojećem sastanku Vijeća oko 50 milijardi eura vrijednog Ukrajinskog instrumenta, tvrdi Rohac koji napominje kako 26 vlada, uz potporu Komisije, može to ostvariti putem međuvladinog sporazuma koji bi ostavio Mađarsku van toga - slično kao s Europskim mehanizmom stabilnosti.

'Više od samo budućnosti Ukrajine, trajna važnost EU-a ovisi o tome koliko se dobro može prilagoditi stvarnosti u kojoj vlade poput mađarske ostaju trajna značajka njezinog političkog pejzaža. Čak i ako postoje granice kompromisa s Orbánom, oslanjanje na pravosudni pravilnik - koji toliko vole europski parlamentarci - neće dovesti Europu nikamo', zaključuje Dalibor Rohac za Politico.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

 

Komentara 41

Avatar pendreck
pendreck
15:48 23.01.2024.

Treba mehanizam za isključivanje takvih članica, tako da se mogu čim prije priključiti Rusiji, najbolje u paketu sa Srbijom. Samo nek idu gdje im paše....

Avatar Urbani
Urbani
22:19 23.01.2024.

Orban je najbolji Vuckov prijatelj, novi Hederwary.

ST
Startrack
15:48 23.01.2024.

Tjeraj Orbana i Madjarsku iz EU. Prije svega toje eugenika na djelu jer su Madjari mongoli porjeklom a ne ni nordijci ni latini ni slaveni ni dinarci. Oni su dodjosi u Europi. Isto kosto su Rusi pomogoljeni, a putin je je ocit primjer toga, a srbi poturceni. Zato se ne uklapaju u Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije