Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavonski seljaci najavljuju nove prosvjede zbog 'gluhoće' Vlade

Seljaci su posebno ogorčeni na resorno ministarstvo i na ministra financija Slavka Linića koji po njima nema sluha ni za radnika ni za seljaka
27. rujna 2012. u 12:37 0 komentara 1 prikaza
stočari (1)
Foto: Liljana Marić

– Situacija nije bila nikad gora, a posebno je teško stočarima o čemu govori i podatak da je od početka godine do danas njih 1452 ugasilo svoju proizvodnju. Očito da nikoga u ovoj državi nije briga ne samo da imamo dosta vlastitih proizvoda nego i o tome da ljudi imaju gdje raditi – istaknuo je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije na današnjoj konferenciji za novinare.

Seljaci su posebno ogorčeni na resorno ministarstvo te na ministra financija Slavka Linića koji po njima nema sluha ni za radnika ni za seljaka.

– Tražimo da resorno ministarstvo i Vlada izmijene pravilnik o cijeni mlijeka, odnosno da parametri po kojima se ona određuje budu onakvi kakvi su i EU, a ne viši kako je trenutačno. Tražimo da se vrati i državna subvencija od 43 lipe po litri mlijeka. Ako se ovo ne uvaži, mi krećemo u prosvjede – najavio je Dukić. Matija Brlošić, predsjednik Poljoprivredne komore, smatra da Vladina nedavno predstavljena mjera o oslobađanju od plaćanja zakupa na poljoprivredno zemljište nije dovoljno dobra jer većina seljaka i ne obrađuje državnu nego privatnu zemlju.

– Tražili smo na sastanku s ministrom Linićem i da država stočarima pomogne i poticajima na uvjetno grlo te da se kroz robne zalihe intervenira puštanjem na tržište veće količine žitarica kako im cijena ne bi previše skočila. Ako ne bude ovih intervencija, stočarstvo će u Hrvatskoj umrijeti. Nažalost, ministar je rekao da nema diranja u proračun – kazao je Brlošić dodajući da su zatražili i sastanak s premijerom Milanovićem. Da je stanje u stočarstvu više nego očajno, potvrdio je i stočar Željko Strapač iz Vetova koji je od svojih stotinjak muznih krava polovicu 'zasušio', odnosno više ih ne muze, a samim time i manje hrani kako ne bi gomilao troškove.

– Bio sam za promjenu vlasti jer sam mislio da će nam biti bolje. Sada već žalim zbog toga – poručuje Strapač. Tihomir Kotrla iz Golog Brda prije mjesec dana  oglasio jeda prodaje svoje krave kako ih ne bi morao dati za dug. – Mi već deset godina poslujemo s minusom što je i struka izračunala. Sada se više ne vidi da će biti bolje – kaže Kotrla ogorčen što u ovoj državi nitko ne pokazuje interes da se riješe njihovi problemi.

>> Cijena otkupa mlijeka sa 2,46 pala na 1,95 kn

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.