Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodnja pada

Cijena otkupa mlijeka sa 2,46 pala na 1,95 kn

'24.11.2008., Koprivnicki Ivanec - Koprivnicki Ivanec-Obiteljsko gospodarstvo Prepelic. Uzgoj krava i proizvodnja mlijeka. Photo: Jurica Galoic/24sata'
'Jurica Galoic/24sata'
26.09.2012.
u 09:21

Prerađivači bi sad ponudili više da se zaustave negativni trendovi, no čekaju se i mjere ministra

I mliječna industrija i mljekari zovu na uzbunu. Otkupna cijene mlijeka od veljače, kad su ugušeni traktorski prosvjedi, pala je sa 2,46 na 2,18 kuna za 4,2% mliječne masti i 3,4% proteina, u prosjeku na samo 1,95 kuna.

– U situaciji kad cijene stočne hrane divljaju zbog posljedica suše, cijene mlijeka zadnjih mjeseci padaju 9 do 12 lipa mjesečno, proizvodnja je od početka godine pala za više od 50 milijuna litara – upozorava predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić. Prerađivači bi, neslužbeno doznajemo, hrvatskim farmerima u novim okolnostima sada ponudili 15, možda i 30 lipa više po otkupljenoj litri, ali to više nije dovoljno.

Očekuje se i vraćanje interventnih mjera države u proizvodnju mlijeka od 42 lipe, koje su ukinute lani u listopadu te da ministar Tihomir Jakovina provede u djelo barem neko od svojih obećanja poput reprograma kredita ili jeftinijeg repromaterijala, s obzirom na to da su inputi farmera od početka godine porasli više od 55 posto, a propalo je 3000 mliječnih farmi i zaklano više od 30.000 krava. RH je još lani, upozorava Blažić, bila prva u Europi po klanju krava, koje u ovoj godini raste dodatnih 15 do 18 posto, ali nema nikakvog pomaka kako bi se zaustavili ti negativni trendovi. Prije mjesec dana ministru su poslali i poziv na razgovor, ali još nisu dobili odgovor.

– Izbjegava mljekare još od veljače – kazao je Blažić.

>>U 2012. propalo 2800 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj

Komentara 49

TV
Tata Vijolata čudo jadno
09:28 26.09.2012.

Posve nevjerojatno! Potpuno mlijeko ispod 2 kune a osiromašeno u dućanima preko 6!! I još tući seljake kad ukazuju na nelogičnosti i lopovluk! E jakovina, dolazi li tvoje prezime od goveda "jak"?

OB
-obrisani-
09:46 26.09.2012.

Umjesto da ljudima objasnimo da je mlijeko, osobito ono pasterizirano i prepuno hormona, iznimno štetno jer smanuje obrambeni potencijal organizma, mi subvencioniramo proizvođače toga bijelog otrova (duhana također) što ga ne bih dao ni najgoremu neprijatelju. Ako već ste tolikoo zaluđeni tom tekućinom, onda probajte nabaviti kozje ili magareće mlijeko od provjerenoga proizvođača.

OB
-obrisani-
09:27 26.09.2012.

A ipak jos nisu svi propali al eto nasa vlada radi na tome !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije