Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Skuplji američki plin platit će hrvatski građani

SAD ni od čega ne preza da bi natjerao Europu da gradi LNG da bi JOJ prodao svoj skuplji ukapljeni plin
27. prosinca 2018. u 10:14 111 komentara 4911 prikaza
plinovod
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Posljednjih nekoliko godina SAD vodi aktivnu medijsku kampanju u borbi protiv ruskih plinovoda. Washington okrivljuje Rusiju da koristi plin kao instrument političkog pritiska te predlaže svoj ukapljeni plin, navodno u korist energetske sigurnosti svojih saveznika. No jesu li doista Amerikanci iskreni u svojoj brizi o Europljanima i što se uopće skriva iza njihovih strategija? Pogledajmo činjenice.

plinovod širenje plinskog poslovanja HEP potvrdio obvezujuću ponudu za zakup LNG terminala, Inina ponuda iz prvog kruga i dalje vrijedi

Uvijek smo isporučivali

Počnimo od toga što kritičari Rusije ne mogu navesti nijedan primjer kada smo mi to koristili isporuku plina u Europu radi pritiska na svoje susjede zbog političkih ciljeva. Takvo što nije se dogodilo ni u najvećem žaru „hladnog rata“.

Plin se isporučivao i u najgorim danima odnosa između Rusije i ostatka Europe – kada su uvodili sankcije, kada su nepravedno protjerivali naše diplomate zbog „slučaja Skripalj“, kada su podržavali neustavnu smjenu vlasti u Ukrajini koja je dovela do dugotrajnog građanskog rata i tisuća poginulih.

Kada je Kijev zatvorio dotok pitke vode i struje stanovnicima Krima zbog njihove odluke da se pripoje Rusiji – ruski plin nastavio je redovitu isporuku prema Ukrajini i ostatku Europe.

Vatrogasci kod Sinja U eksploziji plina ozlijeđen muškarac

Krize s isporukom plina u 2006. i 2009. godini nisu bile izazvane geopolitikom, nego banalno sramotnom krađom plina s ukrajinske strane. Pri tome je Kijev kao monopolistički tranziter plina otvoreno ucjenjivao Gazprom. Iz toga smo izvukli zaključak te smo, da bismo izbjegli ponavljanje slične situacije i radi povećavanja sigurnosti opskrbe europskih zemalja, diversificirali izvoz plina kroz „Sjeverni tok“ i „Turski tok“.

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u RH | Autor : Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Zašto onda SAD širi mit o nesigurnosti Rusije kao dobavljača plina.

Nama je očigledno da Washington ni od čega ne preza da bi istisnuo ruski plin s europskog tržišta i natjerao Europljane da grade LNG terminale da bi im pružio svoj skuplji ukapljeni plin. Kada bi američki plin bio konkurentan, SAD ne bi trebao raditi toliko aktivan politički pritisak u svrhu podrške ovih projekata.

plinovod Ratko Bošković Hoće li nam LNG terminal uopće trebati nakon 2020.

Nama je jasno da je gradnja LNG terminala na otoku Krku također djelo te taktike. Očigledno je i to što sam SAD nije spreman u njega uložiti ni centa. Mi se nećemo miješati u vaše suverene odluke, mi nismo Amerikanci.

LNG terminal | Autor : Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Međutim, vama treba biti jasno da će se zamjena ruskog plina mnogo skupljim američkim LNG-om iskazati na kupovnoj cijeni goriva i posljedično dovesti do povećanja krajnje cijene vaših roba i usluga. Iznimno jasno tome svjedoči i činjenica da su današnji europski LNG terminali popunjeni samo jednu četvrtinu, a to je njihov tehnološki minimum.

U svojim izvještajima Europska komisija priznaje: u uvjetima kada su mnogo veći troškovi ukapljivanja plina u usporedbi s njegovom isporukom plinovodom, samo administrativnim putem moguće je povećati potražnju LNG-a u regionalnom okviru.

naftna bušotina Novi pokušaj obnove rezervi U Dinaridima potraga za naftom i plinom jer su geološki slični američkom Stjenjaku

Tako je učinila Litva. Njezino rukovodstvo uvjetovalo je svojim unutarnjim potrošačima plina da plaćaju uvoz mnogo skupljeg LNG-a u količinama neophodnim za minimalan povrat troškova za svoj plutajući LNG terminal. Kada bismo uzeli njezine troškove na uvoz plina i zakup LNG terminala, onda bi tisuća kubnih metara bila 30% skuplja nego ruski plin.

Litavske vlasti natjerale su svoje vlastite građane da plate razliku. Ne bi se reklo da će druge zemlje EU napraviti iznimku, a u međuvremenu će u Sjevernoj Americi rasti dobit od plina. 

Ne bojimo se konkurencije

Rusija i SAD danas su vodeća energetska gospodarstva koja jamče svjetsku sigurnost. I samo zajedničkim naporima možemo udovoljiti rastućoj potražnji energije u svijetu. Rusija je sigurna u konkurentnost dostave plina u Europu plinovodima, mi se ne bojimo konkurencije LNG-a iz SAD-a i nećemo poduzimati nikakve mjere da bi se spriječila dostava tog plina po Europi.

dimnjačar Darko Hodić sve manji interes Nitko ne želi biti dimnjačar, nedostaje ih čak 500

Uvijek smo govorili da u uvjetima globalizacije plinskog tržišta od velikog broja dostavljača najviše dobiva korisnik. Ali one koji mogu dostaviti dosta jeftinije resurse ne smijemo umjetno ograničavati.

Ne smije se zloupotrebljavati vlastiti dominirajući politički položaj u svijetu radi nepravedne konkurencije. Na kraju krajeva, to je najblaže rečeno omalovažavajuće prema zemljama koje SAD nazivaju svojim saveznicima.

>>  Pogledajte video vizualizaciju rotora u Remetincu

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • saff:

  što se on toliko brine za nas? ako je ruski plin jeftiniji, kupovat ćemo ruski, ako je ukapljeni jeftiniji kupovat ćemo ukapljeni, ako zbog nekog razloga rusi prekinu isporuku plina europi (što su već jednom napravili) imat ćemo alternativni izvor.

 • Avatar PUPS
  PUPS:

  Ekonomski neisplativo, logistički previše složeno i skupo, ekološki upitno... itd... Još jedan skandal, blamaža, sramota, kukavicluk hrvatske impotentne, nekompetentne, primitive, balkanska diplomacije. Hrvatska je na sramota svome narodu, medunarodnoj zajednici i svjetskom poretku. Podržati prizemno reketarenje, ucjene i perfidne ultimatume ... prikaži još! jednog civilizacijskog izroda, abortiranog mentalnog i psihickog zombija, neotesanoga, neukogaukoga i primitivnoga rasistu, seksistu, šoviunistu, nasilnika, psihopata, govori samo da ništa bolji ni gori nije ovaj Grabi Kitarovic moralni, ljudski šljajm i ološ koji je skupila oko sebe i zagaduje nekada demokratsko, gradansko, antifašisticko, ponosno i uljudeno ozracje RH.................. Ali stigma toga stida, srama, nemorala neka padne na kukavicke, izdajnicke malogradanske i mešetarske duše Grabi Kite, , , i kompletne gmizave i puzave im nedorsle, infantilne diplomacije

 • svakogdana:

  već sam mislio kako će plenki i kolinda iz svog džepa platiti razliku.amerika se već stotinama godina ponaša po principu kvartovskog mafijaša koji kontrolira određenu djelatnost u gradu.ili plati ili će ti razbiti radnju.