Naslovnica Vijesti Svijet

Zbog viznog režima SAD-a Hrvatska može blokirati TTIP

Europska komisija svjesno je odlučila odugovlačiti s procesom iako je bila pravno obvezana da vize uvede do 12. travnja 2016.
12. srpnja 2016. u 12:19 4 komentara 1118 prikaza
Davor Škrlec
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Europska komisija uputila je Vijeću i Europskom parlamentu pitanje o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade prema načelu reciprociteta jer iste te države nisu ukinule vizu za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra.

Tim pitanjem, Europska komisija svjesno je odlučila odugovlačiti s procesom iako je bila pravno obvezana da vize uvede do 12. travnja 2016

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu smatra kako je time prekršena europska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine kojom se jamči načelo reciprociteta i obaveza država članica na uvođenje viza trećim zemljama koje zahtijevaju vizu i za samo jednu državu članicu. 

Ivica Kelam Ivica Kelam: 'TTIP će dokrajčiti demokraciju u EU' ttip SPORAZUM S SAD-OM Brexit je posljednji čavao u lijesu TTIP-a?

Očito je, tvrdi Škrlec, kako se europska pravila ne primijenjuju jednako na sve i nisu učinkovita kada se radi o državama poput Kanade i SAD-a.

"Nepoštivanje europskih pravila prvenstveno oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima s SAD-om, a posebno kada je u pitanju i TTIP jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. godine građane pojedinih država članica se nepravedno diskriminira, pa tako i Hrvatsku." - Izjavio je Škrlec.

Dodaje i kako očekuje da Europska komisija preuzme odgovornost i što prije u skladu sa svojim ovlastima donese delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvede viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a.

"Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana u europske institucije, a istovremeno osigurati i jednakost u pregovorima s međunarodnim partnerima.“

>> Kukavica je prilog o PPD-u završio rečenicom: Spletom okolnosti nismo došli do druge strane. Više sreće drugi put

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Artusartus:

  Zar netko ozbiljno misli kako će se bijela Europa zamjeriti bijeloj Americi radi smeđih, lijenih i prljavih?

 • rotšild:

  Europska masonska kaljuža mora crknuti.Izdajnici oslobodite nam državu.

 • Avatar Rudolf_P
  Rudolf_P:

  Gospon Skrlec. Covjek u vasoj poziciji bi morao znati da Kanada ne trazi vize za Hrvatske gradjane za putovanje u, ili prolaz kroz.