Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatna plaketa

Škare-Ožbolt odlikovana za doprinos reintegraciji Podunavlja

vesna škare ožbolt
PIXSELL
24.03.2010.
u 13:28

- Naš izazov bio je pobijediti kolektivne emocije s jedne strane prognanih i onih koji su izgubili svoje najbliže, a s druge onih koji su im pričali kako Podunavlje nije Hrvatska - rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

Odlikovanje Vesne Škare Ožbolt Velikom zlatnom plaketom za izniman doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, koju su joj dodijelile Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara pretvorio se u sat povijesti.

- Vesna je bila vodeći i ključni arhitekt te mirovne politike da se Podunavlje bez žrtava vrati Hrvatskoj. Odigrala je veliku ulogu u kreiranju Erdutskog sporazuma koji je u Hrvatskoj naišao na velik otpor jer je bilo teško zaboraviti rane usječene u hrvatsko tkivo. Trebalo je napraviti mirnu reintegraciju ne samo teritorija, nego i ljudi. I da se išlo s ratnom opcijom, bilo bi više žrtava nego u cijelom ratu - istaknuo je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

U tom procesu, svašta su, dodao je, morali "progutati" na traženje međunarodne zajednice. 

- Danas Haaška optužnica tereti Gotovinu za prekomjerno granatiranje Knina, kojeg nije ni bilo, a ta ista međunarodna zajednica od nas je tražila da reduciramo broj osumnjičenih, pa čak i osuđenih za ratne zločine na samo 50-ak ljudi, ili neće biti ništa od pripojenja. Sve smo to morali progutati. Morali smo involvirati pripadnike policije tzv. Krajine u našu policiju - prisjetio se Šeks.

Za Andriju Hebranga sramotno je da se taj dio povijesti oteo zaboravu koji su, kaže, nametnuli oni koji se tada nisu niti uključili u proces, ali su sačuvali energiju da danas blate sve što se događalo.

- Žalosno je da mlade generacije danas na televiziji gledaju emisije o događajima otprije 50 godina, a ne znaju što se događalo prije 20 godina - poručio je Hebrang, očito aludirajući na Vrdoljakovu seriju "Tito".

Priznao je kako baš nije vjerovao predsjedniku Tuđmanu da će mirna reitegracija uspjeti. Jer bilo je to, kaže, područje osam godina odsječeno od Hrvatske, sa 40 tisuća do zuba naoružanih ljudi.

- No Tuđman je imao viziju. Rekao je kako je dosta smrti, a Vesnu je imenovao da vrati povjerenje srpskom stanovništvu jer je imala autoritet, povjerenje i kreativnost - rekao je Hebrang. 

Dirnuta do suza, Vesna Škare Ožbolt istaknula je kako je dobila dosta zahvala, ali da joj je ova jedna od najdražih.

- Naš izazov bio je pobijediti kolektivne emocije s jedne strane prognanih i onih koji su izgubili svoje najbliže, a s druge onih koji su im pričali kako Podunavlje nije Hrvatska - rekla je Vesna te otkrila kako je integraciju izvela kao trudna žena.  

Komentara 15

PG
praseca gripa
22:02 25.03.2010.

A sto ce nego radit kad je bila u tom timu? A sto joj se dogodi poslije? Oboli od megalomanije pa se sroza nacisto.

IZ
izbrisan
06:53 25.03.2010.

walterkomunistihrvatske Stanes li ti ujutro pred ogledalo?

OB
-obrisani-
14:15 24.03.2010.

Da se zna ključni arhitekst vraćanja Podunavlja Hrvatskoj je dr.Franjo Tuđman, a velike zasluge u tomu ima i Vesna Škare-Ožbolt. Svaka čast na priznanju. Sramota je da se danas gledaju i promoviraju, složio bih se s Hebrangom, filmovi o najvećem zločincu, ovih prostora, Titu, a o predsjedniku Tuđmanu se sve zataškava. Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije