Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADIKALNE PROMJENE

Škare Ožbolt: Hrvatsku ću podijeliti u pet regija, za sve ću pitati narod

Vesna Škare Ožbolt
12.11.2009.
u 13:13

Nezavisna kandidatkinja u Krapini je kazala kako se protivi ratifikaciji sporazuma sa Slovenijom bez prethodne konzultacije s narodom putem referenduma.

Ako hrvatski narod na predstojećim predsjedničkim izborima dade svoj glas Vesni Škare Ožbolt, živjet će u radikalno izmijenjenoj Hrvatskoj. Hrvatsku bi, kazala je danas u Krapini na predizbornom skupu, podijelila u pet regija. U Sabor bi uvela i drugi dom, Dom regija, u koji bi se izravno biralo 60 zastupnika. Dosadašnji broj zastupnika ne bi se mijenjao već bi se postojećih 160 parlamentarnih zastupnika raspodijelilo između dva doma.

Osim ukidanja županija, ukinula bi i 50 posto općina koje bi se sastavljale tako da svaku čini najmanje 3000 stanovnika.

Nezavisna je predsjednička kandidatkinja kritizirala dosadašnju praksu snalaženja od godine do godine.

- Svi koji su imali strategiju sada izlaze iz krize - kazala je Škare Ožbolt, a Hrvatska tone sve dublje. Zato je nužno da Hrvatska razvije 25-godišnju strategiju.

Uvela bi promjene u izbor glavnoga državnog odvjetnika koji bi se birao izravno, argumentirajući kako on ne smije biti okovan političkim blokadama. Nadovezujući se na temu korupcije kazala je kako javna nabava mora biti transparentna jer jedino kao takva može biti temelj za suzbijanje korupcije.

Zagovornica je ukidanja svih vrsta povlaštenih mirovina, pa je uputila apel političarima da pokažu solidarnost u ovim teškim vremenima i odreknu se povlaštena statusa i svoje mirovine svedu na razinu standarda.

Pozdravila je prijedlog Vlade Jadranke Kosor da se reformira Hrvatska gospodarska komora, čudeći se što Nadan Vidošević, i sam kandidat za predsjednika i dugogodišnji predsjednik HGK, kaže da Komoru ne treba redizajnirati. Predbacila je Vidoševiću da su njegove riječi da je Komora puno napravila neprihvatljive jer, po njezinu mišljenju, Komora nije učinila ništa konkretno u svih deset godina koliko joj je Vidošević bio na čelu.

- Mene su smijenili jer sam rekla ne i kao takva sam jedini političar u Hrvatskoj dok je Vidošević cijelo vrijeme šutio, a imao je priliku reći ne. Stoga je nepristojno da sada napada Vladu uz koju je bio cijelo vrijeme - zaključila je Škare Ožbolt.

Što se tiče odnosa sa susjedima Slovencima, njezin je stav kako “narod uvijek treba pitati” zbog čega se protivi ratifikaciji sporazuma sa Slovenijom bez prethodne konzultacije s narodom putem referenduma.

Ključne riječi

Komentara 18

MO
modrulj
13:51 12.11.2009.

Skare je zakon! Imas glas od splice

PE
petrovve
14:31 12.11.2009.

Dobro je da su te smenili, neces sigurno biti ni podrzana nit izabrana od normalnih i jednostavnih ljudi...Dosta nam je vise i ovih lopova koji su na vlasti,ali i njima ce doci kraj ka i tebi.

Avatar trunchbull
trunchbull
13:39 12.11.2009.

Tko god živi u Zagrebu ili okolici i priča zavodljivo o decentralizaciji, ja njemu/njoj ne vjerujem. Treba živjeti u Vukovaru, na Korčuli, u Valpovu, Sinju ili u Gospiću za pričati o decentralizaciji. Vena, uzalud Vam osmjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije