Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuća slavnih

Sjećanje na zaslužne u karlovačkom planinarstvu

planinari
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.01.2013.
u 12:00

Trenutačno je na listi šezdesetak imena, ali će se dopunjavati, tu su i fotografije s ekspedicija, zemljopisne karte i još mnogo toga

Karlovac je dobio Kuću slavnih karlovačkog planinarstva. Time se ostvarila ideja Planinarskog saveza grada Karlovca, koji je u suradnji s Centrom za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan” i Planinarskim društvom Karlovac taj jedinstveni prostor uredio povodom tri značajne obljetnice.

Riječ je o 170 godina od prvog alpinističkog uspona u Hrvatskoj, koji je 1843.izvela Dragojla Jarnević na stijenu Okić.

 Značajne obljetnice

 Tu je i stota obljetnica smrti slavnog karlovačkog istraživača Mirka Seljana te proslavi devedeset godina organiziranog planinarstva u Karlovcu. Nalazi se u Vili Anzić i tematski je podijeljena u dva dijela.

To je organizirano planinarstvo unutar Hrvatskog planinarskog saveza te planinarstvo izvan organiziranih planinarskih udruga i organizacija. Prostor krase i različite zemljopisne karte, dokumenti, fotografije s ekspedicija...

 Važni istraživači

 – Obuhvaća šezdesetak zaslužnih pojedinaca iz povijesti planinarstva našeg grada. Međutim, tu su i oni koji su svojim radom doprinijeli razvoju planinarstva. Karlovac je poznato prometno čvorište, grad kulture... No, u povijesti je imao važne osobe i istraživače poput Dragojle Jarnević, Mirka i Stjepana Seljana, Lukšića, Požežanina... Stoga sam želio napraviti nešto njima u čast – kazao je inicijator, predsjednik CEIK-a Braća Seljan i karlovačkog Planinarskog saveza Mladen Kuka.

Svečanost otvorenja uveličala je i zagrebačka alpinistica Ena Vrbek, članica Hrvatske ženske ekspedicije “Mount Everest 2009.”. Ona je ujedno i članica CEIK-a “Braća Seljan”, s kojim će ove godine sudjelovati u usponu na 7.500 metara visok vrh u Pakistanu. Kuća slavnih bit će od ožujka otvorena za javnost. Sada se može razgledati petkom od 19 do 21 sat, a ostalim danima po najavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije