Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati odbili arbitražu, Mrsić nudi novi ugovor s aneksom

Mrsić odgovorio je da je referendum legitimno pravo sindikata, ali i podsjetio da sindikati za određene odluke koje su donosili u prošlosti, nisu provodili referendume
27. srpnja 2012. u 17:17 10 komentara 2 prikaza
'28.03.2012., Zupanijska palaca, Varazdin - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic u radnom je posjetu Varazdinu. Nakon susreta s zupanom Predragom Stromarom sastao se s gradonacelnikom Hab
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

Sindikati su odbili prijedlog Vlade da o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora u ovom trenutku odlučuje arbitraža jer žele svome članstvu dati priliku da se o svemu izjasne na referendumu početkom rujna. Poručili su to predsjedniku pregovaračkog odbora Nevenu Mimici čelnici triju sindikata obrazovanja i sindikata medicinskih sestara.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže da je ovu reakciju očekivao. – Vlada će idući tjedan povući pravne poteze koji su joj na raspolaganju, a jedan je i otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, ali s ponudom novog koji bi vrijedio četiri godine sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem ugovoru i s aneksom koji bi govorio o tome da se treba odreći isplate dijela materijalnih prava za 2012. i 2013. godinu da održimo radna mjesta i isplatu plaća – rekao je Mrsić te dodao kako su pregovori uspjeli s državnim službenicima i namještenicima, pa se nada da će i s javnim službama.

Na pitanje novinara zašto ne pričekaju sindikate da provedu najavljeni referendum o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora, odgovorio je da je referendum legitimno pravo sindikata, ali i podsjetio da sindikati za određene odluke koje su donosili u prošlosti nisu provodili referendume.

Josipa Lisac
INAUGURACIJA
Pljušte komentari na izvedbu Josipe Lisac: 'Ovo nije moja himna'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • AlienattacK:

    Vide nam Miralema i čuda od ministra

  • DONJA:

    Nekulturni ministar,sinoć je pokušao voditi emisiju *OTVORENO*,na sreću nije uspio

  • osica:

    ministar nam je na čudu - sve nešto bi ali ne - boji se posljedica svojih poteza. Sindikati imaju ugovor koji vrijedi jo 3-4 godine, pravo je struka, puna zamki za neprofesionalca.