Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovinska reforma

Sindikati i poslodavci složni da mirovinski sustav treba mijenjati

sindikati
Davor Puklavec/Pixsell
13.09.2010.
u 16:24

- Reformu smo toliko zapostavili da se javljaju sulude inicijative za ukidanjem II. stupa, kaže Vera Babić.

Gospodarsko-socijalno vijeće potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna nastavlja s radom, a sindikati i poslodavci traže da prva tema koju će raspraviti bude mirovinska reforma, potvrdili su nakon današnjeg sastanka u Vladi.

Mirovinski sustav očito treba korjenite promjene: radi se dugo, za male mirovine, nedostatne za normalan život. Unatoč svemu tome, trpi i državni proračun, gotovo svaka druga kuna isplaćena za mirovine ide direktno iz državnog proračuna, a ne, kako je predviđeno, iz doprinosa za mirovinsko osiguranje. Ove će godine tako oko 16 milijardi proračunskih kuna biti utrošeno na mirovine.

Dva su izlaza iz ove situacije. Prvi, krajnje nepopularan, bilo bi smanjenje iznosa mirovina, što je u ovom trenutku nemoguće i životno i politički (izbori su za godinu dana, a prosječne mirovine toliko su male da se i nema što uzeti, op.a.).

Korekcija bi se mogla napraviti tek u sektoru povlaštenih mirovina, ali i to je već dijelom napravljeno, pa ostaje drugi izlaz: povećati uplate mirovinskog doprinosa. Kako Hrvatska ne bi nastavila tonuti na ljestvici konkurentnosti, to je moguće napraviti tek kroz novo zapošljavanje. A Hrvatsku, nakon sezone, čeka upravo suprotno: novi val rasta nezaposlenosti.

Tu je i problem 50-godišnjeg radnog vijeka koji u pojedinim strukama jednostavno nije moguće ostvariti, primjerice, uz tvorničku traku, u bolnici, u firzerskom salonu, autolimarskoj radionici...

Sindikati i oporba kao rješenje spominju institut punog staža, ali jedna od kreatorica mirovinske reforme, Vera Babić, misli drukčije. U osvrtu na priču o mladima koji će do starosne mirovine raditi pola stoljeća, V. Babić napominje kako je tzv. puni staž izrazito nepravedan spram osoba koje se odlučuju na dulje obrazovanje, diplomsko i poslijediplomsko.

- Ne bi li bilo oportuno razmišljati o pridodanom stažu svakom tko završi visoko obrazovanje - piše nekadašnja državna tajnica i zaključuje:

- Mirovinsku reformu toliko smo zapostavili da se sve učestalije javljaju sulude inicijative za ukidanjem "drugog stupa“. Noveliranjem Zakona o mirovinskom osiguranju napravili smo opasne i velike korake unazad smanjivanjem penalizacije prijevremenog umirovljenja kod činjenice da se u modernim sustavima prijevremeno umirovljenje ukida.

Ključne riječi

Komentara 70

AU
aurora08
20:10 13.09.2010.

wotan ne tamburaj od kad to poslodavac u americi isplacuje kompljetnu bruto placu, jesi glup ko noc, tocno je da ima samo jedna drzava na svijetu a nalazise u europi koja to radi, ali ni tamo ne dobis bruto van, jer ti odbiju za nezaposlene, penziju i penzijski fond, kaj i ti imas zavrsene najvise moguce skole v kumrovcu heheheehehe

AV
avatar1
21:04 13.09.2010.

Ne znam kakvu plaću imate kada pričate o 500-600 kn mjesečne uplate u mirovinski. Sada sam pogledao na platnu listu. I i II stup mirovinskog ukupno 2.950 kn mjesečno, ne godišnje. Kolika će mi biti mirovina?

PA
patuljčica..
20:09 13.09.2010.

aurora08 Minimalna bruto plaća u Hrvatskoj je 2.814,00 kuna. Doprinos za mirovinsko iznosi 20 posto. Dakle, čak i oni radnici koji su na minimalcu plaćaju 562,80 kuna mjesečno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije