Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.01.2020. u 11:17

Možda će Sessi zbog isprike i neki od kolega zamjeriti, iako je svoj stav iznio o pravomoćno okončanom slučaju, ali u kojem žrtva nije podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa napravio je presedan kad se uime sudbene vlasti ispričao policajki zbog “pogrešne” presude, odnosno “klasičnog previda kad suci mehanički tumače sudsku praksu”, kako je za RTL obrazložio svoju gestu, ohrabrujuću za žrtve seksualnog uznemiravanja.

Naime, unatoč tomu što je trpjela cjelonoćno verbalno, pa i fizičko uznemiravanje, policajki nadređeni policajac je oslobođen. Vukovarska sutkinja ocijenila je da se tu radi o jednoj neprekinutoj radnji te stoga eventualno o prekršaju, dok je za kazneno djelo nužno da se spolno uznemiravanje ponovi.

To je stav i eksperata koji su 2011. unijeli to djelo u Kazneni zakon. Samo što je sutkinja u ovom slučaju ocijenila da se radilo o jednoj radnji, a ne višekratnoj, iako je policajka više puta kolegi rekla “ne”, izašla iz vozila...te bi on svaki put iznova nastavio po svome.

Sessa je za RTL rekao da je sutkinja pogriješila što nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i što je na slučaj primijenila sudsku praksu koju nije smjela. Možda će Sessi zbog isprike i neki od kolega zamjeriti, iako je svoj stav iznio o pravomoćno okončanom slučaju, ali u kojem žrtva nije podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu.

Sessa je ovaj put napravio izuzetak premda i sam ističe kako se sudbenoj vlasti zapravo može prigovoriti tek na kraju postupka, i to nakon što su iskorištena sva pravna sredstva kojima se svaka pogreška suda može ispraviti. Sessa je mogao obranaški kalkulirati i sa stajalištem Državnog odvjetništva koje je imalo isti pristup kao i sutkinja te je stoga odbacilo prijedlog za kazneni progon koji je potom policajka morala preuzeti u svom privatnom aranžmanu i o svom trošku. Ali nije.

Premda Sessina isprika nema baš nikakav pravni značaj jer su suci slobodni tumačiti zakon kako drže da ga treba tumačiti, autoritet prvog čovjeka sudbene vlasti trebao bi učiniti svoje u pogledu buduće sudske prakse. To više jer je i Ustavni sud u povodu konkretnih slučajeva upozoravao da se pravne norme ne mogu mehanički tumačiti, već da treba voditi računa o okolnostima svakog pojedinog slučaja i svrsi zakona.

Sessina isprika vraća vjeru u pravdu te je dobra i za jačanje povjerenja u sudbenu vlast.      

Komentara 4

HA
Hagar
17:01 22.01.2020.

Dapače ruši vjeru totalno. Da hrvatski sustav kažnjava suce jer ne znaju primjenjivati pravo ili ga ne razumiju, pa primjerice da ova sutkinja više nikad ne sudi, e to bi vratilo vjeru. Ovo je žalosno, jadno, on se ispričava, al nitko ne snosi konsekvence.

MA
Maro
18:56 22.01.2020.

Dobro je da je dosla isprika no to ne govori o sustavu koji je zdrav i sam nasao tu anomaliju i uklonio je nego su to opet otkrili novinari pa se sada pepelom posipaju ovi....mislim da svi u sustavu trebaju imati odgovornost za pogreške i snositi konzekvence jer se sustav nece popraviti u suprotnom

NB
nikola.boromisa11
06:43 23.01.2020.

Dajte se skulirajte! Stvarni mislite da je to iskreno? Ova godina je predizborna godina a ZNA SE kakve se u toj godini izjave daju! Zašto se ne ispriča i ne komentira slučaj dvojice otpuštenih policajaca, slučaj Turudić itd. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije