Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bake i djedovi na sudu zbog alimentacije

Kad roditelji nakon razvoda ne plaćaju dosuđeno uzdržavanje vlastite djece, slijede tužbe protiv baka i djedova
28. siječnja 2015. u 17:03 89 komentara 19309 prikaza
unuci
Foto: Thinstock

Sedmogodišnja djevojčica, za koju otac nije platio nijednu ratu dosuđene alimentacije, tužila je svog djeda tražeći da je on uzdržava.

Kako je malena maloljetno dijete, na sudu ju je, naravno, zastupala majka. Roditelji su joj se razveli dok je bila u vrtićkoj dobi, ostala je živjeti s majkom, a njezinu ocu pravomoćnom je presudom naloženo da joj plaća alimentaciju od 1000 kuna mjesečno.

Kako otac nije platio nijednu ratu alimentacije koja mu je dosuđena, djevojčica je preko majke, koja ju je zastupala na sudu, tužila djeda tražeći da joj plaća 1000 kuna uzdržavanja koje ne plaća njegov sin. U vrijeme kad je tužba protiv djeda dospjela na sud, otac djevojčice već je neko vrijeme živio u inozemstvu izvan Hrvatske radeći na crno.

Djed djevojčice na sudu se usprotivio tužbi unuke govoreći da ni sam nema dovoljno novca za život jer kao jamac umjesto sina mora plaćati kredit od oko tisuću kuna, a usto i sam otplaćuje manji kredit. Na sudu je svjedočila i majka djevojčice, koja od razvoda živi sa svojom majkom, a nezaposlena je i ima zdravstvenih problema. Za bivšeg supruga ne zna ni u kojem gradu u inozemstvu živi. I djed je tvrdio na sudu da ne zna gdje mu točno živi sin u inozemstvu, no znao je da se ponovno oženio.

Kako djed prima mirovinu od 3800 kuna te još 67 eura njemačke mirovine, zdrav je, živi u svojoj kući, sud je, imajući na umu njegove obveze za dva kredita koja ima, presudio da je dužan za unuku plaćati 650 kuna mjesečno navodeći da će se preostali dio iznosa potreban djevojčici namiriti iz dječjeg doplatka.

Uzdržavanje maloljetnog djeteta zakonski je i životno prioritetno u odnosu na vraćanje bilo kakvih kredita, a osobito kredita za kupnju automobila – obrazložila je u zagrebačkoj Palači pravde sutkinja presudu djedu, koja je u međuvremenu postala i pravomoćna.

Nije to više nepoznanica

Ovakve tužbe u kojima unuci tuže bake i djedove radi plaćanja alimentacije, koje su se prije događale izuzetno rijetko, posljednjih godina zbog krize i nezaposlenosti rastu iako ih je, naravno, očekivano malo u odnosu na broj tužbi djece protiv roditelja zbog neplaćanja alimentacije. Kad im roditelj s kojim ne žive ne plaća uredno dosuđenu alimentaciju, tada djeca mogu tužiti baku i djeda, a na sudu ih zastupa roditelj s kojim žive. Najčešće su to majke jer kod nas još uvijek u 85 posto slučajeva djeca nakon razvoda žive s majkama.

Zagrebački Općinski građanski sud lani je ukupno zaprimio 635 tužbi radi uzdržavanja maloljetne i punoljetne djece te tužbi radi sniženja, povišenja i prestanka uzdržavanja djece... No, koliko njih otpada na tužbe protiv baka i djedova radi uzdržavanja unučadi?

– Sporova u kojima unuci tuže baku i djeda radi uzdržavanja više je nego prethodnih godina vjerojatno zbog krize i nezaposlenosti. No, u odnosu na ukupan broj sporova koji se vode radi uzdržavanje djece malo ih je. U sporovima u kojima su tuženi baka i djed sud mora utvrditi plaća li roditelj dosuđeni iznos uzdržavanja za dijete te, ako ne plaća, sud utvrđuje potrebe djeteta i mogućnosti bake i djeda, njihove prihode i rashode, imovinsko stanje i osobne potrebe – kaže nam sutkinja Marina Parać Garma, voditeljica grupe za obiteljsko pravo u zagrebačkom Općinskom građanskom sudu.

Iznos uzdržavanja za dijete dosuđen roditelju nikako ne znači da se automatski prenosi na baku ili djeda jer sud mora voditi računa i o potrebama baka i djedova da umjesto vlastite djece plaćaju alimentaciju za unuke pa te alimentacije znaju biti manje nego što bi bile da ih plaća roditelj. Osim u Zagrebu, i na sudovima u drugim gradovima tužbe protiv baka i djedova nisu nepoznanica. U protekle tri godine u splitskom Općinskom sudu, odgovara nam voditeljica obiteljskih sudaca Anđelka Rađa, zaprimljena je 21 tužba maloljetne djece protiv djeda ili bake radi plaćanja uzdržavanja, koje im nisu uredno plaćali roditelji temeljem presuda.

Slična je situacija i s ostalim sudovima u velikim gradovima. U osječkom Općinskom sudu, kako nam je odgovorila glasnogovornica i sutkinja Snježana Androš, godišnje zaprime desetak tužbi unuka protiv baka i djedova radi alimentacije.

Ako imaju dobre prihode i imovinu, uredu je da plaćaju za svoje unuke, ali kako da plaćaju ako jedva i sami spajaju kraj s krajem

Dafinka Večerina

U riječkom Općinskom sudu u tri protekle godine zaprimljeno je, pak, 14 tužbi protiv baka i djedova, navodi glasnogovornica suda sutkinja Gordana Denona-Kusijanović.

Odvjetnica Dafinka Večerina, specijalizirana za obiteljsko pravo, iz svoje dugogodišnje prakse ne sjeća se da je imala tužbi protiv baka i djedova zbog neplaćanja alimentacije, ali upravo, kaže, namjerava tužiti jednog.

– Stava sam da djeca uvijek trebaju biti na prvom mjestu i, ako otac ne plaća alimentaciju, majka je nezaposlena, a s druge strane ako djed i baka imaju dobre prihode kojima mogu plaćati uzdržavanje unuka i dobru imovinu, u redu je da je plaćaju. Ali ako baka i djed imaju skromnu mirovinu, ako nemaju novca ni za sebe, kako im još dosuditi da plaćaju alimentaciju?! U takvim slučajevima mislim da bi država trebala uskočiti i plaćati potreban iznos za dijete – kaže Večerina.

Iako su roditelji obveznici uzdržavanja djece, problem je, kaže, u onim roditeljima koji se izvlače od plaćanja alimentacije ne želeći naći posao, a tada je jedini način da ih se prisili da počnu plaćati alimentaciju kad vide da će to morati činiti njihovi roditelji. Tako je jedan otac počeo uredno plaćati dosuđenu alimentaciju za kćer tek kad je ona preko majke pokrenula parnicu u zagrebačkom Općinskom građanskom sudu protiv njegovih roditelja, svoje bake i djeda, te kad je on sam osuđen u kaznenom postupku zbog neplaćanja alimentacije.

Tužba je u tom slučaju protiv relativno imućnih bake i djeda odbijena jer više nije bilo razloga za nju s obzirom na to da je njihov sin prije nego što je ta parnica okončana počeo uredno plaćati alimentaciju za kćer. Na sudu se pravdao da do tada nije izbjegavao redovito plaćanje alimentacije, nego nije imao novca jer mu je tvrtka otišla u stečaj.

Opravdavao se čak i time da nije znao koji bi iznos trebao plaćati za vlastito dijete jer je presuda glasila da mora plaćati 50% mjesečne plaće! Sutkinja mu je na to uzvratila da je apsolutno neprihvatljiv njegov stav da alimentaciju za dijete nije plaćao jer mu je tvrtka otišla u stečaj, a osobito je za sud bilo neprihvatljivo njegovo tumačenje da nije znao koliko je to 50% prosječne plaće.

Inače, u sudskoj praksi roditelji koji ne plaćaju šest mjeseci dosuđeni iznos za uzdržavanje djeteta uglavnom se osuđuju na uvjetne zatvorske kazne uz obvezu da moraju platiti alimentaciju ili će im se presuda opozvati, odnosno u tom slučaju idu u zatvor.

>>Suci: Suspenzija Obiteljskog zakona nije izazvala kaos

>>Zakon diskriminira rastavljene očeve i djecu im pretvara isključivo u financijsku obvezu

Tužbe roditelja protiv djece kod nas su još raritet

Za razliku od nekih zapadnih zemalja, kod nas je još raritet da roditelji na sudovima podižu tužbe protiv punoljetne djece i traže da ih uzdržavaju. Odvjetnica Dafinka Večerina kaže da je u dugogodišnjoj praksi imala samo jedan slučaj u kojem je roditelj tužbom tražio da ga punoljetno dijete uzdržava, no sud mu je tužbu odbio jer on za to isto dijete nije plaćao alimentaciju.

Sutkinja Marina Parać Garma iz zagrebačke Palače pravde kaže nam da tužbi roditelja koji traže uzdržavanje od svoje punoljetne djece ima izuzetno malo, puno manje od tužbi za uzdržavanje od bračnog druga ili onih protiv bake i djeda. Dodaje da je kod nas još uvijek dobra obiteljska solidarnost pa djeca pomažu roditeljima i nema potrebe za tužbama i sudom.

Da je tužbi roditelja protiv punoljetne djece doista malo, govore i podaci sa splitskog Općinskog suda na kojem su u protekle tri godine zaprimljene samo četiri tužbe roditelja koji su tražili alimentaciju od punoljetne djece.U osječkom Općinskom sudu lani su zaprimili samo dvije tužbe, u riječkom Općinskom sudu u protekle tri godine imali su ukupno četiri tužbe.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • iifever2:

    ovaj zakon je toliko neustavan da me cudi sto jos nitko od nasih vrsnih pravnika nije reagirao. pa to nema nigdje u svijetu. Osobno, razumijem da je dijete zasticeno i sto je u redu, ali recimo zbog cega bih ja ... prikaži još! - pravna osoba koja je zasluzila uzivati svoju mirovinu - morao izdvajati iz iste mirovine za nesto sto je moj sin - druga pravna osoba punoljetna za vrijeme ucinjenog - napravio?!

  • chemica:

    Ne razumijem, da li to znači da su se unuci dužni brinuti za baku i djeda, i da ih ovi čak mogu tužiti zbog nebrige?

  • bf2:

    Kakva glupost....