Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sedamsto gospićkih školaraca sutra se vraća u klupe

Problem je ubrzo riješen, dobavljač loživog ulja stigao je danas poslijepodne te će se nastava održati u srijedu.
24. siječnja 2012. u 09:47 7 komentara 3 prikaza
gospić gimnazija
Foto: Iva Vidović/VLM

Prvi put u svojoj povijesti gospićka Gimnazija i Strukovna škola, koje dijele istu zgradu u središtu grada, ostala je bez grijanja i prekinuta je nastava.

U ponedjeljak je za ukupno 701 učenika održana skraćena nastava, a danas ujutro svi oni poslani su kućama.

Zamjenica ravnatelja Strukovne škole javila nam je kako je oko 15 sati u školu stiglo grijanje.

Srednjoškolska zgrada grije se na loživo ulje koje od Energopetrola naručuje županija koja financira grijanje škole. Nakon što županija od škole zaprimi narudžbenicu za loživo ulje, na ljudima iz županije je da naruče i tako osiguraju grijanje za školarce.

Ravnatelj gimnazije, profesor Milan Štimac, objasnio nam je kako je tijekom zimskih praznika grijanje više trošeno jer se u školi lakirao parket, a u nedjelju se održavao referendum. Tek u ponedjeljak utvrđeno je da loživog ulja nema te je prema županiji hitno upućena narudžbenica.

Vedrana Tomašević, zamjenica ravnatelja Strukovne škola koja je trebala naručiti loživo ulje, putem priopćenja poručila je da posao zamjenice obavlja od prošloga tjedna te da je nitko nije obavijestio o potrebi za naručivanjem.

– Spletom okolnosti u našoj školi dogodila se situacija da nema grijanja. Odmah sam kontaktirala osobe koje u školi vode brigu o nabavci loživog ulja koje je odmah naručeno. Po najnovijim informacijama ono stiže tijekom popodneva. S obzirom na to da ulogu zamjenika ravnatelja obavljam od prošlog tjedna, očekivala sam da ću biti informirana o potrebnim i neodgodivim poslovima koje treba odraditi u školi. Međutim, o potrebi naručivanja loživog ulja za grijanje škole nisam bila informirana jer se smatralo da ga ima za tekući tjedan. Izrazito mi je žao zbog nastale situacije u kojoj sam se i sama našla – piše u priopćenju u kojem zahvaljuje učenicima i njihovim roditeljima na strpljenju i razumijevanju.

Iz županije doznajemo da je već duže vrijeme u tijeku izrada stručnog elaborata kako bi se zgrada škole spojila na toplanu Hrvatskih šuma koja se nalazi samo nekoliko desetaka metara od škole. Hrvatske šume biomasom tako već godinama griju svoju ustanovu, gospićku Športsku dvoranu i Kulturno-informativni centar, koji su u blizini Hrvatskih šuma. Na toplanu je priključena i Osnovna škola Jure Turića koja nije u neposrednoj blizini. Od gospićke Gimnazije i Strukovne škole županija je zatražila pismeno očitovanje o slučaju.

Dožupan Ivica Mataija kazao nam je da će već sljedeće zime škola dobiti novo grijanje jer je grijanje na loživo ulje najskuplja varijanta, a svima je u interesu da Lika sama održava svoj sustav grijanja. U tijeku su razgovori s Ivicom Čanićem, upraviteljem Hrvatskih šuma, te se utvrđuje ima li njihova toplana dovoljno kapaciteta kako bi pored navedenih objekata grijala i zgradu koju pohađa sedamsto učenika iz svih krajeva županije.

– Glavni dio sredstava troši se na grijanje škole, a postoje jeftiniji, bolje održiviji izvori energije, tako da će taj problem ubrzo biti riješen. Imamo dvije mogućnosti od kojih je najvjerojatnija da se škola grije biomasom Hrvatskih šuma za što bi županija osigurala sredstva. Ako se to ne dogodi, u planu je da sami ugradimo novi sustav grijanja u školu – objasnio je Mataija.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • autoritet:

    Hebi ga, siječanj je... tko je očekivao zimu u Lici...

  • .zeitgeist.:

    Gospić? Ništ čudno.

  • eichler:

    Da nisu ovi iz Županije bili negdje na ljetovanju, pa zaboravili da je u ovo doba godine u Lici poprilično hladno?