Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sedam teorija zavjere o koronavirusu i prava istina

Internet "puca po šavovima" od cijelog niza nedokazanih, a u nekim slučajevima i potpuno nevjerojatnih teza koje, najčešće, nemaju nikakve veze sa stvarnosti
16. ožujka 2020. u 15:13 49 komentara 61159 prikaza
koronavirus
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koliko god da se razmahuje globalna pandemija koronavirusa, još se više razmahuju i teorije zavjere koje "pojašnjavaju" gdje je virus nastao, na koji način je dospio u javnost, koja mu je stvarna svrha... Internet "puca po šavovima" od cijelog niza nedokazanih, a u nekim slučajevima i potpuno nevjerojatnih teza koje, najčešće, nemaju nikakve veze sa stvarnosti. U nastavku je samo nekoliko od ovih teorija koje je analizirao njemački Focus, a nove tvrdnje nastaju, doslovno, iz sata u sat.

Dietmar Hopp Slijedi testiranje Drži cjepivo u rukama?! Čovjek kojeg su do jučer vrijeđali najavio rješenje protiv koronavirusa

1. Kina je željela koristiti korona virus kao biološko oružje protiv SAD. LAŽ

Teoretičari zavjera drže kako je koronavirus nastao u tajnim kineskim laboratorijima, a da mu je prva namjena bila-biološko oružje. Točno je doduše da je u Wuhanu, kineskom gradu u kojemu je i počela epidemija bolesti koja danas drma svijetom, smješten istraživački laboratorij koji se bavi virologijom, no znanstvenici su jednoglasni u tvrdnjama kako je koronavirus nastao u prirodi, a ne u laboratorijima. To pokazuju i neovisne analize genoma virusa koje su objavljene u Lancetu, jednom od najuglednijih svjetskih znanstvenih publikacija.

VIDEO Specijal - 20 novosti o koronavirusu

Prema mišljenjima većine virologa, porijeklo pandemije leži u tržnici u Wuhanu gdje su prodavane divlje i egzotične životinje. Ovakve tržnice već godinama su pod kritikom kao nehigijenska mjesta koja pružaju virusima optimalnu mogućnost širenja. Žive životinje poslagane su u kavezima jedna na drugoj, a krv, urin i izmet prelazi s jedne životinje na drugu, a potom i na ljude. Brojni bolesnici iz Wuhana zarazu su "pokupili" upravo na ovakvoj tržnici. Genom virusa, kojega su znanstvenici proučili, pokazuje kako je šišmiš bio prenosnik zaraze. Doduše, sumnja se još i na mogućnost zmije ili ljuskavca kao prijenosnika.

2. Supermarketi i trgovine će uskoro mijenjati radno vrijeme, te će biti zatvoreni nekoliko dana tjedno zbog korona virusa. NETOČNO

Ova tvrdnja proširila se prvo preko WhatsAppa i ima malo istine u njoj. Dio trgovačkih lanaca već je počeo prilagođavati svoje radno vrijeme činjenici da kontinentom i svijetom vlada epidemija. No gotovo je nemoguć ishod da trgovine u potpunosti prestanu s radom jer bi na taj način bio ugrožen opskrbni lanac i logistika cijelog društva. Uostalom, i u jeku najvećeg vrhunca epidenmije u Kini tamošnje trgovine su bile otvorene.

Izolacija zbog koronavirusa HZZO Na bolovanju zbog koronavirusa 208 radnika

3. Uzimanje Ibuprofena omogućava brže širenje virusa. NETOČNO

Ibuprofen jedan je od najčešćih lijekova protiv bolova i povišene temperature, no tvrdnja kako njegovo uzimanje pospješuje širenje virusa nije točno. Ova glasina nastala je kao lažna vijest koju je, navodno, preko WhatsAppa proširio jedan od zaposlenika Sveučilišne bolnice u Beču. Oglasila se i sama ustanova koja je poručila da ne treba vjerovati ničemu što se objavljuje na WhatsAppu već na službenim kanalima komunikacije. Prema njihovim tvrdnjama, Ibuprofen ne pospješuje razvoj i prijenos koronavirusa, odnosno nema negativnih utjecaja na sliku bolesti.

 Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice

koronavirus
1 / 20

4. Koronavirus je opasniji od SARS-a. NETOČNO

Ova tvrdnja jednostavno nije točna. Novi koronavirus je više zarazan od patogena SARSA-a, no razina teškog oboljevanja bila je kod SARS-a puno češća. U najvećem broju sučajeva, oboljenje od korona virusa prolazi sa blagim simptomima, ponekad čak i bez ikakvih simptoma. Ujedno, zaraznost ospica je veća nego zaraznost korona virusom i, kako tvrdi dr. Bernd Salzberg sa Njemačkog društva za zarazne bolesti, nema razloga za paniku.

5. Osip koji svrbi i specifični crveni otoci na koži jedan su od simptoma korona virusa koji se krije od javnosti. NETOČNO

"Prema mojim spoznajama niti pacijenti koji su bili zaraženi SARS-om kao i sadašnjim koronavirusom nemaju nikakav osip na kož", komentirao je za njemačku TV postaju ARD Hartmut Hengel, profesor virologije na Sveučilišnoj klinici u Freiburgu i predsjednik Udruženja virologa.

DIREKTNE MJERE Bavarska uvela izvanredno stanje u borbi protiv koronavirusa

6. Institut kojeg podržava zaklada Gates ima patent na korona virus. NETOČNO 

Prema tvrdnjama teoretičara zavjere na internetu, zaklada Billa Gatesa financirala je razvoj patogena. Činjenica je kako Pirbright institut još od 2015. godine ima patent pod nazivom Coronavirus, no riječ je o patentu za cjepivo protiv virusa peradi. Istraživanje koje je tada provedeno nema nikakve veze sa sadašnjom pandemijom. Korona virusi nisu samo COVID-19 koji sada hara svijetom, već i SARS, MERS, pa i virus peradi protiv kojeg je 2016. institut razvio cjepivo. 

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom


 

7. Tvrdi se kako je Zaklada Gates nekoliko tjedana prije izbijanja epidemije koronavirusa u Kini predvidjela 65 milijuna smrti od epidemije. NETOČNO

Tijekom studenog 2019, niz eksperata održao je u New Yorku panel vježbu pod nazivom Event 201. Organizatori vježbe bili su John Hopkins centar za zdravstvenu sigurnost, Svjetski gospodarski forum i Zaklada Gates. Prema najavama organizaotra, cilj vježbe bila je poboljšati spremnost javnog i privatnog sektora u slučaju pandemije, kako bi se spriječile veće štete u gospodarstvu i među civilnim stanovništvom.

Prošloga tjedna John Hopkins Centar opovrgao je tvrdnje kako je u studenom predviđena smrt 65 milijuna ljudi diljem svijeta. Riječ je, kažu, o zamišljenom scenariju koji je osmišljen za ovu vježbu, a ukupni broj od 65 milijuna smrtno stradalih je pretpostavljen kao krajnji ishod ukoliko nikakve protumjere protiv pandemije ne bi bile koordinirane na globalnoj razini.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Korisno
Šetnjom protiv kilograma: Stručnjakinja otkrila 8 savjeta za lakše mršavljenje 'u hodu'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini