Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO

Na bolovanju zbog koronavirusa 208 radnika

Izolacija zbog koronavirusa
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
16.03.2020.
u 13:34

HZZO  navodi da osiguranici u samoizolaciji  ne moraju preuzeti Izvješće kod izabranog doktora, te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, već  to čine elektronskim putem.

Pedijatri i obiteljski liječnici u ponedjeljak su bili zasuti zahtjevima roditelja i pacijenata da im se hitno odobri bolovanje.

Apeliraju na svijest ljudi da to ne čine, bolovanje se odobrava samo zaposlenima kojima je to nužno. Kad je riječ o koronavirusu bolovanje se odobrava samo za građane kojima je po nalogu epidemiologa ili sanitarnog inženjera određena izolacija.  

VIDEO: Zagreb: Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice

U ponedjeljak, 16. ožujka  u Hrvatskoj je bilo 208 osiguranih osoba upućenih na bolovanje zbog izolacije što obuhvaća dijagnoze kao što su: koronovirusna infekcija (nespecificirana), akutna respiratorna bolest uzrokovana bolest uzrokovana 2019-noCoV, izloženost ili kontakt s drugim prenosim bolestima, izloženost ili kontakt s nespecifirciranim prenosivim bolestima te izolacija. 

Budući da se na početku tjedna u izolaciji nalazilo više od 9 tisuća građana jer su bili u kontaktu zaraženim osobama ili su se vratili iz drugih država brojka službenih bolovanja zbog koronovirusa je mala.  

Građani kojima je nadležni epidemiolog ili sanitarni inspektor naredio boravak u samoizolaciji mogu sa svojim poslodavcem dogovoriti i rad od kuće. Oni koji to ne mogu pozvani su da telefonski ili putem e-maila zatraže otvaranje bolovanja. Osobi koja je izolirana kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini bolovanje  od prvog dana ide na teret države te je najveća moguća naknada za  takvo bolovanje ograničena na 4.257 kuna mjesečno.  

HZZO  navodi da osiguranici u samoizolaciji  ne moraju preuzeti Izvješće kod izabranog doktora, te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, već  to čine elektronskim putem. Ako osiguranik nije u mogućnosti priložiti niti Potvrdu o plaći izdanu od poslodavca, HZZO će spomenutu potvrdu od poslodavca zatražiti službenim putem. 

Izolacija zbog koronavirusa
1/15

Elektronski proslijeđen zahtjev osiguranika kojim traži naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti koja tereti sredstva HZZO-a, obvezno mora sadržavati: ime i prezime, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon, te broj tekućeg računa na koji će se izvršiti isplata naknade plaće.

E-mail adresa određena za podnošenje zahtjeva je izolacija@hzzo.hr i isključivo je namijenjena zaprimanju zahtjeva za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije