Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

SDP želi da članstvo u HGK bude na dobrovoljnoj bazi

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
05.05.2016.
u 12:25

Ako smo mislili dati šansu posljednje dvije godine od uhićenja Vidoševića da se sami restrukturiraju, oni u tome nisu uspjeli, nisu povećali niti vlastite prihode niti su smanjili značajno opterećenje gospodarstva, kaže Gordan Maras

Klub zastupnika SDP-a danas je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojim bi članstvo u Komori bilo na dobrovoljnoj osnovi. Gordan Maras kaže da je HGK posljednjih 15 godina uglavnom bio teret našim poduzetnicima koji nisu imali nikakve koristi od komore. Tvrdi i da je u tom razdoblju HGK bio politički instrument pojedinih stranaka preko kojih se neki davno zaboravljeni političari u 90-ima ponovno vraćaju na društvenu scenu.

– Ako smo mislili dati šansu posljednje dvije godine od uhićenja Vidoševića da se sami restrukturiraju, oni u tome nisu uspjeli, nisu povećali niti vlastite prihode niti su smanjili značajno opterećenje gospodarstva. Tako je jučer u organizaciji HDZ-a Ivić Pašalić ponovno postao relevantna figura na društvenoj sceni kroz HGK. HGK je postala i ostala politički instrument HDZ-a za određene afirmacije ljudi koji su zaboravljeni – komentirao je Maras. Uvjeren je da budućnost HGK nije ugrožena pravom poduzetnika da sami biraju hoće biti članovi te komore ili ne.

– Komora ima više od tri stotine milijuna kuna vrijednosti imovine i naplaćuje određene javne ovlasti koje joj je zakonom država prepustila. Ako bi nudila nove usluge kojima bi povećala vlastite prihode u ukupnim prihodima, HGK bi najnormalnije funkcionirala ako bi se smanjio broj zaposlenih sa sadašnjih 500 na stotinjak. U 2014. su pali na 480, a sada su se popeli na 500 zaposlenih. I dok HGK ima 500 zaposlenih, slovenska komora ima njih 50 – kaže Maras te podsjeća da je dobrovoljno članstvo u Komori bio i zahtjev Mosta u pregovorima. Ove izmjene nije predlagao dok je bio ministar, nastavlja Maras, jer nije imao potporu koalicijskih partnera.

Damir Mateljan tvrdi da će, zahvaljujući ovoj izmjeni zakona, poduzetnicima ostati 140 milijuna kuna.

– Gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK izlazi na tržište i morat će ponuditi poduzetnicima neke nove proizvode kako bi ih privukla. Također, gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK-a će vjerojatno dovesti do toga da će politika i političari izići iz Komore i prepustiti ju poduzetnicima – zaključio je Mateljan.

>> Ivić Pašalić pobijedio na izboru za funkciju u HGK

>> Vidošević: U pretrazi mi je otuđeno više registratora

Komentara 35

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:04 05.05.2016.

Ove izmjene nije predlagao dok je bio ministar, nastavlja Maras, jer nije imao potporu koalicijskih partnera. A sad ima???

WI
willer
12:55 05.05.2016.

A volontirao bi? Brat bivseg premijera? Kako dirljivo je gledati naknadnu pamdt

VO
vox77
13:03 05.05.2016.

Ako će 42 kune ikog od poduzetnika rasteretiti onda je bolje da se poduzetništvo niti ne bave. Neka se bolje učlani u SDP ko Maras.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije