Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija raspuštanje Sabora

SDP uvjeren u 64 potpisa, ali manjine još nisu pridobili

Zoran Milanović - Milorad Pupovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
11.06.2016.
u 09:52

Zastupnici SDP-a više neće ići na sjednice saborskih odbora.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Saboru je jučer izjavio kako će njegova stranka skupiti dovoljno potpisa za samoraspuštanje Sabora, ako im se u tom zahtjevu pridruži i Most.

Laboratorijski miševi

– Hrvatski građani nisu laboratorijski miševi. Sedamdeset posto građana i više iz dana u dan je za izbore i mislimo da tu volju treba poštovati i radi te volje, i radi interesa hrvatskog naroda i hrvatske države. Imat ćemo dovoljno potpisa, taman toliko dovoljno, i više nego što je dovoljno da o zastupnicima Mosta u tom trenutku ovisi hoće li učiniti ono nužno ili će dopustiti da ih HDZ, što najavljuju, čerupa iz dana u dan i da im otima ljude. To je na njima, to je pitanje njihove savjesti, odgovornosti, vjere u vlastitu snagu da na izborima ponovno izbore neku podršku – kazao je Milanović.

SDP-ova je računica slijedeća. Oni će, kako je potvrdio i Milanović, skupiti više od 64 potpisa, a potom računaju na pomoć mostovaca, odnosno njihovih 12 ruku što je sve skupa dovoljno da se Sabor samoraspusti.

Milanović je poručio i da on čeka i gleda kako će se kriza riješiti i da su sva glasanja o nepovjerenju za SDP u ovom trenutku taktičko sredstvo, odnosno instrument da se Hrvatski sabor ovakav, u ovom sastavu raspusti, i da se što prije ide na izbore. Zoran Milanović je, kažu zastupnici SDP-a, isto ponovio i njima na Klubu koji se održao jučer ujutro prije samog glasanja u Saboru.

– Nastupio je dosta samouvjereno i jasno je kazao da će potpise imati i da će još jedino nedostajati oni od Mosta, a da na njih računa idući tjedan, možda već u ponedjeljak – kaže jedan zastupnik SDP-a.

Oporba, naime, osim svih zastupnika bivše koalicije Hrvatska raste računa i na potpis IDS-a, Ivana Vilibora Sinčića, Stipe Petrine, ali i trojice manjinaca – Milorada Pupovca i Milu Horvata iz SDSS te Veljka Kajtazija. Međutim, nitko od manjinaca svoj potpis za raspuštanje Sabora SDP-u još očito nije dao s obzirom da se jučer u 13 sati sastao i Klub nacionalnih manjina u kojemu je šest manjinskih zastupnika, među kojima su i SDSS-ovci i Kajtazi, a nakon kojeg su poručili da odluka nije donesena i zbog razilaženja u mišljenjima. Pa će novi sastanak održati u iduću srijedu. Manjine su inače jučer raspravljale kako se postaviti u svim slučajevima koji bi se mogli idući tjedan naći na dnevnom redu u Saboru – od opoziva premijera Tihomira Oreškovića, opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka do prijedloga o raspuštanju Sabora.

Izostanak odluke manjina neke SDP-ovce jučer nije previše zamarao. I dalje su uvjereni da će 64 potpisa za raspuštanje imati te lopticu prebacuju na Most.

– Zašto se njih ne pita kada će oni dati svoje potpise na raspuštanje Sabora. Mi svoje imamo i pokazat ćemo ih kada dođe vrijeme. A nema šanse da sada govorimo o imenima. Mi smo napravili ono što je trebalo napraviti nakon što smo tražili opoziv Karamarka, a sve radimo samo s jednim ciljem, a to je da što prije dođe do izbora. Mi slušamo građane. Jedino će novi izbori riješiti ovu situaciju – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

S druge strane iz Mosta poručuju kako oni o zahtjevu oporbe za raspuštanje Sabora još uopće nisu razgovarali, a kamoli odlučili što će napraviti po tom pitanju.

– Budući da je Domoljubna koalicija kazala da ona ima većinu, neka nam prvo pokažu kojih to 76 ruku oni imaju – poručio je zastupnik Mosta Miro Bulj te dodao kako je najvažnija poruka da je 12 Mostovaca složno i čvrsto.

Inače, na Klubu zastupnika SDP-a jučer je dogovoreno i da njihovi zastupnici od idućeg tjedna ne planiraju ići na sjednice saborskih odbora i sudjelovati u njihovom radu.

Reiner šef procedure

Zanimljivo je da predsjednik Sabora Željko Reiner jučer nije pristao uvrstiti na dnevni red zahtjev Laburista za raspuštanje Sabora koji su još početkom ovog tjedna uputili u proceduru.

Odbio je uvrstiti i zahtjev HNS-a za raspravom o kurikularnoj reformi koji je u proceduru upućen još prije desetak dana.

Laburistica Nansi Tireli Reineru je rekla da je gostujući na jednoj televiziji rekao kako će njihov zahtjev u dnevni red uvrstiti u petak, pa je tražila objašnjenje zašto ne danas.

– Postoji i idući petak. Uvrstit ću ga u zakonskim rokovima, a to je petnaest dana – uzvratio je Reiner.

Sakupi li se 76 potpisa za raspuštanje Sabora u SDP-u su uvjereni da će Reiner morati to odmah staviti na dnevni red, jer će pritisak biti prevelik.

Komentara 58

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
11:04 11.06.2016.

Opet KaraMolkovi botovi o Milanoviću kao spavaču do podne! .........Spavač do podne? A završio pravni fakultet s rektorovom nagradom. KaraMolk je samo pokušavao studirati pravo. Dvije godine je protratio ne davši niti jedan ispit. Onda se prebacio na povijest i poljski jezik. Položio je ispite iz povijesti s prve godine na tom dvopredmetnom studiju tek nakon 5 godina. Poljski nije ni pohađao. Onda je zatražio da se prebaci na jednoprefmetni studij povijesti. A onda dalje da mu se ispiti s pola fakulteta povijesti priznaju kao da je pohađao jednopredmetni studij. Nije išlo glatko. Trebalo mu je 11 godina da završi studij. No ni tih pola fakulteta ne bi završio da mu udba nije pomogla pritiskajući profesore.

DU
Deleted user
10:09 11.06.2016.

HDZ je ovog puta u gabuli. Sve je teze krasti i ostati neotkriven.

TO
Tomislav
10:18 11.06.2016.

Evo i crkva reagirala u Glasu Koncila. Sutjela koliko je mogla, a sad evo otresla Karamarka. Toboze i njih svjetlost Bozja prosvijetlila. Jadni krezubi HDZ-ovci. Vise ne znaju u sta da udaraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije