Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Plenkovićevu Vladu

SDP traži opoziv ministara, HNS mu poručuje: Bavite se tračevima

Martina Dalić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
11.10.2017.
u 22:54

– Nisam radila u Agrokoru, nisam imala veze ni s kime iz Agrokora i ne vidim kako bih mogla biti odgovorna – poručila je Martina Dalić.

Potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić i ministru financija Zdravku Mariću više nije mjesto u Vladi.

Drže to u vodstvu SDP-a a nakon najnovijeg raspleta događaja oko koncerna Agrokor, zbog čega će, kako je najavio i sam šef SDP-a Davor Bernardić, vrlo vjerojatno pokrenuti opoziv oboje ministara. Potez ima smisla s obzirom na sve jače glasine da bi ministar Marić, koji definitivno postaje sve veći uteg aktualnoj Vladi, mogao samovoljno napustiti poziciju.

Zamjena Marića?

U SDP-u bi upravo najavom opoziva, koji se ne može nikako dogoditi prije 5. studenog (mora proći šest mjeseci između dva prijedloga opoziva po saborskom poslovniku) željeli spriječiti da premijer Andrej Plenković pokuša smiriti situaciju eventualnom zamjenom Marića koji je, drže u SDP-u, već trebao biti bivši zbog svoje uloge u slučaju Agrokor i zato što je, kažu, lagao da ništa nije znao, a znao je sve. I koji bi, drže, već i bio bivši da Tomislav Saucha nije glasao kako je glasao.

Što se pak tiče potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, u vrhu SDP-a kažu kako je potpuno jasno da je ona sve vrijeme ključna osoba za komunikaciju s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom koji se, kako je sam priznao, i prije nego je napisan lex Agrokor sastajao s predstavnicima američkog fonda Knighthead Capital Management i koja do dana današnjeg nije otkrila tko je tvoraca lex Agrokor niti odgovorila na medijske napise da je zakon pisao odvjetnik Sberbanka, najvećeg Agrokorova vjerovnika.

Martina Dalić
1/9

– Zbog svega toga upravo je ministrica Dalić najsumnjivija osoba u cijeloj ovoj raboti oko Agrokora. Vidi se da ona vodi cijelu priču i da ona sve diktira, a Plenković je tu samo na lancu – kažu u SDP-u, koji je još u proljeće najavljivao da će tražiti smjenu potpredsjednice Vlade vezano uz njezinu ulogu u pripremi najavljenog i nikad provedenog otkupa MOL-ova udjela u Ini. Dalić je zbog toga već pod povećalom Povjerenstva za sukob interesa, a eventualno utvrđivanje da je Dalić bila u sukobu interesa značajno bi poduprlo SDP-ovu interpelaciju pa nije isključeno da će i to biti dio prijedloga.

Bavimo se tračevima

Sama Martina Dalić odbija bilo kakvu političku odgovornost za stanje u Agrokoru. – Odgovorni su vlasnik i uprava kojoj je na čelu bio Ivica Todorić. Nisam nikada radila u Agrokoru, nisam imala veze ni s kime iz Agrokora i ne vidim kako bih ja osobno mogla biti odgovorna – poručila je.

Druge oporbene stranke SDP ne namjerava uključivati u svoju inicijativu, no kažu kako su svi pozvani da podupru zahtjev, pri čemu posebno apostrofiraju HNS, sada vladajuću stranku koja je u svibnju potpisala inicijativu i glasala za Marićev opoziv. Po neslužbenim izjavama iz HNS-a može se, međutim, zaključiti da im takvo što ne pada na pamet.

– Što to rade vrhunski hrvatski političari kada im je važno jedino što je tko rekao i s kim je tko razgovarao. Umjesto da se posvetimo meritumu, spašavanju radnih mjesta u Agrokoru, mi se bavimo tračevima – oštar je izvor iz vrha HNS-a. Na opasku da je HNS prije samo nekoliko mjeseci skupa sa SDP-om tražio Marićevu glavu i što se okolnosti u međuvremenu nisu promijenile, barem ne u smjeru povoljnom za Marića, odgovara kako je stranka tada pogriješila.

– Po toj logici, svakog menadžera Agrokora smatrali bismo lopovom, a osim toga, tada smo bili u oporbi, a sada smo na vlasti – izričit je naš sugovornik. Da će teško dobiti potporu HNS-a za rušenje Vlade, svjesni su i u SDP-u, u kojem priznaju da je rezultat prvog glasovanja o Mariću – pucanje Vlade HDZ-a i Mosta – nešto što se događa samo jednom.

Pogledajte i videoreportažu iz Kulmerovih dvora...   

 

Komentara 6

KR
kruti193
00:57 12.10.2017.

partija na APARATIMA!!!!

DR
droza
06:19 12.10.2017.

Sdp i Todorić pušu u isto jedro. Za sve optužbe koje Todorić upućuje, dobiva podršku od SPD-a.

BU
bujad
07:16 12.10.2017.

A GROKOR je propao za vrijeme SDP režima, a sad tu nešto brljezgaju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije