Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar financija

Ministar Zdravko Marić komentirao izvješće revizije u Agrokoru

Zdravko Marić, ministar financija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
10.10.2017.
u 15:32

Na pitanje novinara o tome kako komentira tvrdnju ruske banke Sberbank i Ivice Todorića o tome da je Lex Agrokor zapravo nacionalizirao Agrokor, ministar Marić je rekao da ne želi ulaziti u “komentare izjava”

U svom prvom komentaru situacije u Agrokoru nakon objave revidiranog konsolidiranog izvješća, ministar financija Zdravko Marić danas je iz Luksemburga poručio da se vidi da je kredit HBOR-a, zbog kojeg je bio osobno prozivan, jedini u cijeloj kapitalnoj strukturi Agrokora koji ima instrumente osiguranja. Također je ustvrdio da ovo izvješće potvrđuje da je bio u pravu kad je dezinformacijama nazvao svojevremena medijska nagađanja o postojanju 6 milijardi kuna visokog duga Agrokora prema Poreznoj upravi. A i odgovorio je na pitanje kako to da je 26. siječnja tvrdio da je u Agrokoru stanje dobro, a da premijer Andrej Plenković sada tvrdi da su u siječnju već trajali sastanci o problemima u Agrokoru.

- Dakle, moja čuvena izjava 26. siječnja na temu Agrokora bila je ponukana pitanjem vašeg kolege nakon objave Moody’sovog izvješća. Temeljem tog izvješća i temeljem informacija iz priopćenja te kompanije izrekao sam to što sam rekao. Niti sam imputirao, niti sam rekao da sam u tom trenutku u siječnju ja s ikim obavljao sastanke - kazao je ministar Marić danas u Luksemburgu, gdje je sudjelovao na redovitom sastanku Vijeća EU za financije i gospodarstvo.

Komentirajući jučer prezentirano revidirano konsolidirano izvješće grupe Agrokor, ministar Marić je počeo s izjavom o poreznom dugu.

Zdravko Marić, ministar financija
1/15

- Proteklih mjeseci bilo je povika na rad Porezne uprave, između ostalog pojavila se i jedna, ja sam je tada nazvao, neutemeljena spekulacija i dezinformacija o nekakvom velikom poreznom dugu Agrokora od 6 milijardi kuna. Ako pratite dobro baš moje izjave, dakle ne ono što netko drugi meni stavlja u usta, nastojim prije svega biti dosljedan i konzistentan. Tako sam i onda, štiteći zakone RH i ne otkrivajući poreznu tajnu, demantirao te dezinformacije o visini poreznog duga. Sada se upravo to potvrđuje kroz ovu objavu - rekao je i nastavio:

- S druge strane, naravno da postoji i element koji sam vidio da neki proezni stručnjaci spominju, a to je element veze između revizije i Porezne uprave. Dakle, računovodstvena bilanca nije isto što i porezna bilanca. Porezna uprava sigurno će uzeti u obzir i ovo što je objavljeno. Ali istovremeno treba reći da su transakcije između pojedinih kompanija unutar sustava u pravilu porezno neutralne. Različiti načini vrednovanja imovine, bez obzira što su tržišno utemeljeni, ne moraju uvijek utjecati na umanjenje porezne osnovice. Isto tako i različite vrste otpisa potraživanja ne znače nužno, u zakonu su točno propisani kada i na koji nači se mogu priznavati kao proezni rashodi. Ja vas mogu uvjeriti da će Porezna uprava, dok sam ja ministar, raditi svoj posao odgovorno, u skladu sa zakonima, i biti lišena političkog utjecaja - rekao je ministar Zdravko Marić.

Na pitanje novinara o tome kako komentira tvrdnju ruske banke Sberbank i Ivice Todorića o tome da je Lex Agrokor zapravo nacionalizirao Agrokor, ministar Marić je rekao da ne želi ulaziti u “komentare izjava”.

Na drugo novinarsko pitanje, ponovio je da, dok je bio jedan od direktora u Agrokoru, njegov posao nije bilo niti sastavljanje financijskih izvještaja niti aktivnosti vezane uz njihovu reviziju. Dodao je kako je, u vrijeme neuspjele inciijative za izglasavanjem nepovjerenja njemu kao ministru u Hrvatskom saboru, bio optužbama koje je, smatra, otklonio, ali se sada ponavljaju.

- Kao što sam činio i onda, tako ću i danas, samo utemeljeno i argumentima. Nije jednostavno bilo kome, pa tako ni meni, odgovoriti i biti predmetom raznih optužbi koje se ne mali broj puta, pa i dokazano, potvrđuju lažnima. I kada se potvrde kao lažne, nažalost, to opet nije znak da će te optužbe prestati nego se nastavljaju - zaključio je ministar financija Zdravko Marić.

Komentara 14

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:17 10.10.2017.

Najbolji ministar financija ikada !! Ovima sto ga klevecu smeta sto drzava nije otisla u bankrot ili poput mostovaca zastupaju interese Roglica, Tedesija, Vlahovica...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:08 10.10.2017.

Zasto je ta ruska banka dala kredit Agrokoru kad vise ni jedna druga banka nije htjela? Odite u tu banku i zatrazite 5000 kn kredita, dat ce vam sigurno na majke mi ili ce te morati donijeti hrpu potvrda?

DU
Deleted user
23:50 10.10.2017.

A zasto njega uvijek nesto pitate? Zar niste zapamtili da on nema pojma o nicemu?! Ne dosadujte covijeku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije