Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki drugi tražitelj odbijen: Samo tri tisuće osoba dobiva prvu nacionalnu mirovinu

Za isplatu naknada osigurano je 2.2 milijuna kuna iz državnog proračuna
16. veljače 2021. u 12:53 21 komentara 34251 prikaza
1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U srijedu 17. veljače 2021. počinje isplata prve nacionalne naknade za starije osobe. U prvoj isplati u veljači, za mjesec siječanj,  800 kuna nacionalne naknade za starije osobe dobit će 3091 korisnik  (64,54% žena i 35,46% muškaraca), za što je osigurano 2.2 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Dubrovnik: Svakodnevica u staroj gradskoj jezgri PODACI ĆE SE MORATI PAŽLJIVIJE PRATITI Službena evidencija zbunjuje: Umrlo 55.000 umirovljenika, na popisu HZMO-a 26 manje

Do 31. siječnja 2021. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 6822 zahtjeva za isplatu naknade, od čega je još u obradi 1507 zahtjeva koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.), navodi HZMO.

Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, (minimalno 20 godina) iznosu prihoda po članu kućanstva i slično. Novu naknadu mogu dobiti samo osobe koje raspolažu s manje od 800 kuna po članu kućanstva.

Umirovljenici u redovima čekaju kako bi podigli mirovinu TRAŽE COVID DODATAK Umirovljenici se oglasili o situaciji s cjepivima, iznijeli svoje zahtjeve

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije.

Zakon o nacionalnoj naknadi stupio je na snagu početkom ove godine, a HZMO je od sredine prosinca počeo primati zahtjeve za isplatu. Rok u kojemu se može zatražiti isplata nije ograničen pa zainteresirani mogu u svakom trenutku skupiti papire i zatražiti isplatu. Uz državljanstvo, dob i boravak u RH, jedan od glavnih kriterija na temelju kojega zahtjev može proći ili biti odbijen jest visina dohotka po članu zajedničkog kućanstva.

Ako pojedinac ili kućanstvo raspolažu s manje od 800 kuna dohotka po osobi, dobit će nacionalnu mirovinu. Ako imaju više, neće. Takvu mirovinu također mogu dobiti i osobe koje su primatelji socijalne pomoći (koja za starije iznosi 920 kuna) ili primatelji obiteljske mirovine ako ona iznosi par stotina kuna. No, u tom slučaju trebaju se odlučiti koja im je varijanta bolja jer im nakon preuzimanja nacionalne mirovine prestaje pravo na socijalnu pomoć ili obiteljsku mirovinu.

Umirovljenici na Jarunu Vježbanje nas je pomladilo, skinula se koja kilica, a postali smo i prava ekipa

Socijalna pomoć za starije je 120 kuna veća, ali su i uvjeti za njezino ostvarivanje stroži jer se osim dohotka gleda i imovina primatelja socijalne pomoći. Osobi za koju se procijeni da bi se mogla sama uzdržavati prodajom dijela imovine takva se pomoć ne odobrava, a kod svih primatelja koji nešto imaju država uzima založno pravo te se iz te imovine naplaćuje nakon njihove smrti.

 

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Plan2:

  Baš me zanima nacionalnost onih koji su dobili nacionalnu naknadu. Mada, sve je kristalno jasno.

 • Usputni:

  Nisam citao tekst, nije mi se dalo, ali dajte molim vas, kakvu mirovinu?! Pa nazovite to kak' i spada, pravim imenom: SOCIJALNA POMOC.

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  stariji od 65 a nemaju 20 godina boravište u hrvatskoj??? biti će da ekipa iz "regiona" puca na hrvatsku socijalu.